Rusya'dan ABD'ye 'güvenli bölge' yanıtı

Kremlin, Trump'ın 'güvenli bölge' açıklamasına 'Olası tüm sonuçları iyi hesap edilmeli' sözleriyle karşılık verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Suriye'de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım" açıklamasına ilişkin, "Bunun olası tüm sonuçları iyi hesap edilmeli." dedi.

Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Peskov, böyle bir kararın, Suriye'de sığınmacılarla ilgili durumu daha da kötüleştirmemesinin önemli olduğunu belirterek, "Olası tüm sonuçları iyi hesap edilmeli." ifadelerini kullandı.

Peskov, bu konuda ABD ile görüşmediklerini ve bunun Washington'un kendi kararı olduğunu dile getirdi.

Güvenli bölge adım adım geliyorGüvenli bölge adım adım geliyor

Dışişlerinden 'güvenli bölge' değerlendirmesi

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulsun" talimatı vereceği iddiasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Müftüoğlu, konuya ilişkin haberleri gördüklerini belirterek, "Önemli olan bu çalışmanın sonuçlarının ne şekilde olacağı, ne tür bir bilgi, yönlendirme çıkacağı bahse konu ABD kuruluşlarından." yanıtını verdi.

Türkiye'nin başından beri güvenli bölge oluşturulması görüşünü savunduğunu hatırlatan Müftüoğlu, "Güvenli bölgelerin öneminin en güzel örneği, Cerablus harekatı sonrasında güvenliğini sağladığınız bu bölgelere Suriyeli kardeşlerimizin binlerce, on binlercesinin geri dönmesi. Biz başından beri zaten bunu söyleye geliyorduk. Bu çalışma neticelendiği zaman nasıl bir içerikte olacağına bakıp, değerlendirmeyi ona göre yapmak daha doğru olur diye düşünüyorum." diye konuştu.

Katar memnuniyetle karşıladığını açıkladı

Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı çıkan muhalifleri destekleyen Katar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye içinde güvenli bölgeler kurulması yolundaki açıklamasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Katar devlet ajansı QNA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Müdürü Ahmed el Rumaihi, bu konuda yazılın bir açıklama yaptı.

Rumaihi, Trump'ın güvenli bölgeler konusunda dün yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve "sivillerin güvenliğini sağlamak için Suriye içinde sığınılacak güvenli bölgeler kurulmasının ve uçuşa yasak bölgeler oluşturulmasının önemini" vurguladı.

Yetkili aynı zamanda Cenevre'de yapılması planlanan barış görüşmeleri için gerekli koşulların sağlanması bakımından da etkili bir denetleme mekanizmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.