Rusya'dan Trump'a yanıt: Akıllı füzeler teröristleri vurmalı

ABD Başkanı Trump "Füzeler Suriye'ye geliyor" mesajıyla Rusya'ya meydan okurken, Moskova'dan yanıt gecikmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye ile ilgili paylaştığı tweet'lerle Rusya'a meydan okudu. Trump, ilk tweet'inde "Rusya Suriye'ye atılan tüm füzeleri vuracağını söyledi. Rusya hazır ol, çünkü güzel, yeni ve "akıllı" füzeler geliyor. Halkını öldüren ve bundan haz duyan Gazla Öldüren Hayvan'la ortak olmamalısın" ifadelerini kullandı.

Trump, diğer bir tweet'inde de "Rusya ile ilişkimiz şu anda hiç olmadığı kadar kötü. Buna Soğuk Savaş da dahil. Bunun için hiçbir neden yok. Rusya'nın ekonomisi konusunda bize ihtiyacı var ve bunu yapmak çok kolay olurdu. Birlikte çalışmak için tüm uluslara ihtiyacımız var. Silahlanma yarışını durduralım mı?" diye yazdı.

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Zaspıkin, ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlemesi halinde Rusya'nın bu füzeleri vuracağı ve fırlatıldıkları yeri hedef alacağını söylemişti.

Rusya'dan yanıt gecikmedi

Rusya ise, Trump'ın tweet'ine verdiği yanıtta, füzelerin Suriye'deki meşru hükümeti değil teröristleri vurması gerektiğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Mariya Zaharova, Facebook postunda "Akıllı füzeler teröristleri vurmalı, yıllardır topraklarında uluslararası terörle mücadele eden meşru hükümeti değil" diye yazdı. 

Zaharova, "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün müfettişleri şimdi akıllı füzelerin kimyasal uygulamaların tüm kanıtlarını yok edeceği konusunda uyarıldılar mı? Ya da tüm düşünce, provokasyonun izlerini akıllı füzelerle hızla örtmek ve uluslararası müfettişlerin delil olarak hiç bir şeyi aramamaları için mi?” ifadelerini kullandı. 

Pentagon: Beyaz Saray'a sorun

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) açıklamasında ise "Trump'ın attığı tweet'leri bize değil Beyaz Saray'a sorun" ifadesi yer aldı. Pentagon, tweet'lerin "gelecekteki muhtemel askeri operasyonlar konusunda" bir işaret içermediğini kaydetti.

Pentagon sözcüsü Eric Pahon yaptığı açıklamada "Bakanlık gelecekteki olası askeri eylemler hakkında yorum yapmıyor. Ben sizi başkanın tweetini nitelendirmek için Beyaz Saray'a havale ediyorum" dedi.

Merkel'den Suriye açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, ABD ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik olası bir operasyonuna Almanya’nın desteği konusunda spekülasyon yapmak istemediğini söyledi.

Merkel, "Bir BM mekanizması kurularak olayın yerinde araştırılması konusunda ABD'nin yaptığı öneriyle ilgili dün BMGK'de bir anlaşma sağlanamamasını büyük üzüntüyle karşıladık" dedi. Merkel, kimyasal saldırıdan Suriye yönetiminin sorumlu olduğu yönünde güçlü bulgular olduğunu vurgulayarak, gelişmelere göre yeni değerlendirmeler yapacaklarını belirtti.

Trump'ın Trump'ın "füze" mesajı piyasaları yerinden oynattı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir