”Saldırıyı yapanlar lağımlarından sökülüp çıkarılmalı”

Putin, kanlı metro saldırısını organize edenlerin yakalanmalarının soruşturmayı yürütenler için onur meselesi olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Moskova metrosuna dün düzenlenen kanlı saldırıları organize edenlerin "lağımlarından sökülüp çıkarılmasının" ve yakalanmalarının soruşturmayı yürütenler için onur meselesi olduğunu söyledi.

Putin, Rus televizyonlarında yayımlanan konuşmasında, dün 39 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı organize edenlerin yakalanacağından en küçük bir şüphesinin olmadığını belirterek, "Onların alçaklarda yattığını biliyoruz, ama bunları lağımlarından sökmek ve gün ışığına çıkarmak güvenlik kurumlarının onur meselesidir" dedi.

Saldırıları şu ana kadar üstlenen olmazken, Rus güvenlik makamları saldırıların arkasında Kuzey Kafkasya'daki ayrılıkçı militanların bulunduğuna inanıyor.

İntihar eylemleriyle son kez 2004 yılında karşılaşan Moskovalılar dün meydana gelen saldırıların ardından terörizmin başkent sokaklarına geri dönmesi şokunu yaşarken, Rus siyasetçiler terör suçlularına yönelik idam cezasının yeniden uygulanması ve terörle mücadele yasalarının daha da ağırlaştırılması gibi çok sayıda öneride bulunuyor.

Siyasetçilerin bu çağrıları muhaliflerde de sivil özgürlüklerin kısıtlanacağı endişesi yaratıyor.

Rus muhalefetinin önde gelen isimlerinden Boris Nemtsov, "Grani.ru" internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Yetkililerin ne yapacağını anlıyorum. Muhalefete yönelik baskıyı yeniden başlatacaklar, daha fazla sansür ve siyasi ihbar olacak. Muhalefet gösterileri çevik kuvvet güçleri tarafından dağıtılacak. Ancak bunlar bizi terörizmden kurtarmayacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir