Şalom'un İran korkusu

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom BM'den hem İran'ın nükleer programını hem de Suriye'deki kıyımı durdurmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
NEW YORK - İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, "İranlılar Pers İmparatorluğunu canlandırmak, Ortadoğu'da rejim değişiklikleri yapmak, bölgedeki tüm petrol sahalarının kontrolünü ele geçirmek ve nükleer bomba yapmak istiyorlar, böylece dünyada süper güç olabileceklerine inanıyorlar" dedi.
Şalom, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından BM'de gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Genel Sekreterle Ortadoğu'daki gelişmelere, özellikle de Suriye ve İran'a yönelik endişelerini paylaştığını belirten Şalom, Genel Sekreter Ban'ın, Yeni Delhi'de İsrailli diplomatları hedef alan saldırılardan "şoke olduğunu" kendisine söylediğini aktardı. Şalom, İranlı bir kişinin Tayland'da yine İsrailli diplomatlara saldırı hazırlığındayken yakalandığını da anımsattı.
Şalom, Suriye'deki gelişmelere ilişkin, "Elbette hepimiz Suriye'deki gelişmelerden dolayı çok üzgünüz, şoktayız. BM'nin, Suriye Devlet Başkanı Esad'ı kendi halkına karşı giriştiği kıyımı durduracak bir şey yapamamasından dolayı hiçbirimiz geceleri uyku uyuyamıyoruz" ifadesini kullandı.
Filistin konusunda ise Filistin lideri Mahmud Abbas'ın Hamas ile koalisyon kurma fikrinin "yanlış" olduğunu düşündüklerini Ban'a aktardığını dile getiren Şalom, Hamas'ın liderinin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı daha birkaç gün önce ziyaret ederek İsrail devletini tanımayacaklarını ve yok edeceklerini söylediğini belirtti.,
BM'nin bu kapsamda görevini yerine getirerek hem İran'ın nükleer programını hem de Suriye'deki kıyımı durdurması gerektiğini vurgulayan Şalom, "BM, bölgeyi istikrara kavuşturmalıdır" diye konuştu.
İsrailli diplomatlara karşı yapılan saldırıların arkasında kimin olduğunun sorulması üzerine Şalom, "İran, uzun zamandır dünyanın her yerinde İsrail ve Yahudi merkezlerine saldırılarda bulunmaya çalışıyor. İran ve onun işbirlikçilerinin saldırıların arkasında olduğunu biliyoruz" dedi.
Şalom, pek çok ülkeyle bu tür saldırıları önlemek için işbirliği yaptıklarını da bildirdi.
İsrail'in İran'a saldırma olasılığı olup olmadığının sorulması üzerine Şalom, "İsrail, İran'ın nükleer programını derhal durdurması gerektiğine inanıyor" dedi.
İran'ın nükleer programının nükleer silah yapmayı amaçladığı konusunda uzun süredir uluslararası toplumu uyardıklarını ifade eden Şalom, AB'nin mali sıkıntılarına rağmen İran'a karşı yaptırım uygulama kararından büyük memnuniyet duyduklarını, AB'yi de ABD, Kanada, Japonya gibi ülkelerin takip ettiğini söyledi. Şalom, bu tür sert yaptırımların, İran'nın nükleer programından vazgeçmesine yol açmasını umduğunu söyledi.
"İranlılar nükleer silaha sahip olmanın, rejimlerini ayakta tutacağı yönünde güvence vereceğine inanıyor" diyen Şalom, bir soru üzerine BM Genel Sekreteri Ban'ın, kendisine, yarın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile hem Suriye konusunu hem de İran'ın nükleer programını görüşeceğini ayrıca, Genel Sekreterin, "İranlıları gerçekten anlamadığını, neden nükleer programlarına devam etmek istediklerine anlam veremediğini" söylediğini de aktardı.
Pers İmparatorluğunu canlandırmak istiyorlar
Şalom, "Aslında İranlılar'ın daha büyük bir amacı var, Pers İmparatorluğunu canlandırmak istiyorlar. Ortadoğu'da rejim değişiklikleri yapmak, bölgedeki tüm petrol sahalarının kontrolünü ele geçirmek ve nükleer bomba yapmak istiyorlar, böylece dünyada süper güç olabileceklerine inanıyorlar" iddiasında bulundu.
Filistinlilerle barış müzakerelerine ilişkin soru üzerine ise karşı tarafın İsrail'e sürekli ön koşullar sürdüğünü iddia eden Şalom, yine de Ürdün'ün daveti üzerine Filistinlilerle görüşmeye başladıklarını, ancak şimdi El Fetih'in Hamas'la hükümeti oluşturmaya karar verdiğini söyledi.
Şalom "Hamas hala İsrail devletini tanımıyor. Peki biz şimdi yarısı (Hamas) bizi yoketmek isteyen bir hükümetle nasıl diyaloğa girebiliriz? Biz Filistinlilerle konuşmak istiyoruz ama bizim önümüze engeller çıkarılıyor" dedi.
Şalom, Arap Baharıyla ilgili bir soruya karşılık ise "Asıl soru bunun Arap Baharı mı, yoksa İslam kışı mı olduğu... Bölgedeki ülkelerde hep İslamcı gruplar yönetime geldi. Bu gruplar da İsrail'e, kendi ülkelerindeki eski yönetimlerden daha düşmanca bir tavır içerisinde" ifadesini kullandı.
AA
Bu konularda ilginizi çekebilir