S&P, İrlanda'nın kredi notunu düşürdü

AB ve IMF, İrlanda'ya bankacılık sermayesinin yeniden yapılandırılması ve kamu maliyesinin fonlanmasında kullanılabilecek 85 milyar euro yardım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, İrlanda'nın uzun vadeli kredi notunu 'AA-'den 'A'ya, kısa vadeli kredi notunu da 'A-1+'dan 'A-1'e düşürdü ve negatif izlemeye aldı.

Standard & Poor's analisti Frank  Gill yaptığı açıklamada, "Not indirimi İrlanda hükümetinin ülkenin sorunlu bankacılık sistemiyle ilgili ek maliyetler üstlenmek zorunda kalacağı yönündeki görüşümüzü yansıtmaktadır" dedi.

85 milyarlık yardım

AB ve IMF, İrlanda'ya, bankacılık sermayesinin yeniden yapılandırılması ve kamu maliyesinin fonlanmasında kullanılabilecek 85 milyar Euro yardım yapacak.

Resmi radyo televizyon kurumu RTE'nin internet sitesindeki haberde, AB ve IMF'nin hükümete bu teklifi sunacakları belirtildi.

Haberde, yardım planının, bankalardaki sermayenin artırılmasını içerdiği, mevduat sahiplerinin finans sisteminde güvenlerinin artırılması için banka sermayelerinin yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkarılabileceği ifade edildi. 

Hükümet, Bank of Ireland'ın çoğunluk hissesini alacak

   

Financial Times'ın İrlanda hükümetinden kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İrlanda hükümeti Bank of Ireland'dan çoğunluk hissesi alacak.

İrlanda hükümetinin bugüne kadar Bank of Ireland'ı kamulaştırmaktan kaçınmaya çalıştığını belirten FT, ancak AB/IMF'ten alınacak kurtarma yardımı ile bu bankaya sağlanacak sermaye miktarını dikkate alındığında Dublin yönetiminin Banka'dan büyük bir pay almasını gerekeceğini vurguladı.

İrlanda Maliye Bakanlığı ve Bank of Ireland'dan konuya ilişkin açıklama gelmedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir