S&P, Türkiye'nin görünümünü 'negatif'e çevirdi

Özel sektörün dış borçlarına dikkat çeken kuruluş, "Cari açıktaki daralma miktarı ve büyümedeki yavaşlama oranı, özel sektörün dış borcu döndürme yeteneğine bağlı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) 'dış finansman koşullarındaki zorlukları' gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi görünümünü 'durağan'dan, 'negatif'e düşürdü.

S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin özel sektörünün dış kaynaklı finansmanında uzun sürebilecek ani bir duraklama halinde, hükümetin kurtarmak için yapacağı doğrudan bir müdahalenin devlet bütçesine zarar vererek güvenilirliğini olumsuz yönde etkileyebileceği belirtildi.

Açıklamada "Dış kaynağın yüksek maliyetinin, özel sektörü borçlarının bir bölümünü yerli kaynaklarla değiştirmesine neden olmasını, bunun da döviz kuru üzerinde baskı yaratmasını veya kaynak yaratmak için kendi faaliyetlerini daraltarak büyümesini yavaşlatmasını bekliyoruz" denildi.

S&P, "Cari açıktaki daralma miktarı ve büyümedeki yavaşlama oranı, özel sektörün dış borcu döndürme yeteneğine bağlı" dedi.

Eximbank'ın görünümünü de düşürdü

Türkiye'nin cari açığının, 2009 yılında yüzde 7.3'lük tahminlerin ötesinde daralmasını bekleyen kuruluş, aynı dönemde brüt dış kaynak ihtiyacının ise cari gelirler ve kullanılabilir uluslararası rezervlerin yüzde 140'ını aşacağını tahmin ediyor. S&P, bu oranın gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek oranlardan biri olduğuna dikkat çekti.

S&P ve Fitch tarafından 'BB-' notu verilen Türkiye'nin Moody's'teki notu ise 'Ba3'.

Bu arada S&P, Türk İhracat Kredi Bankası'nın (Eximbank) görünümünü de durağandan negatife çevirirken, 'BB-' olan kredi notunu teyit etti.