Sanayi üretiminde güçlenme sürüyor

Goldman Sachs, güçlü hanehalkı ve finans sektörü bilançolarının büyüme için destek olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - MB'nin dün açıkladığı kapasite kullanım ve reel sektör güven endekslerini değerlendiren Goldman Sachs, ekim ayı için açıklanan güçlü kapasite kullanım verisinin, sanayi üretiminde güçlenmenin sürdüğüne işaret ettiğini bildirdi.

Goldman Sachs, 2010 yılının ikinci yarısında büyümede bir miktar yavaşlama beklenmesine karşın, güçlü hanehalkı ve finans sektörü bilançoları ve gevşek iç finansman şartlarını büyüme için destekleyici olmaya devam ettiğini vurguladı.

Kapasite kullanım oranındaki artışın yavaşladığını belirten Goldman Sachs, ancak oranın tarihi ortalama olan yüzde 78 seviyesine yaklaştığı ve ekonomik aktivitenin 2010'un ikinci yarısında yavaşladığı ortamda bunun beklenen bir trend olduğunu vurguladı.

Temmuz ayında PMI'da görülen düşüşün ekim ayı için açıklanan verine büyük ölçüde tersine döndüğünü hatırlatan Goldman Sachs, dün açıklanan reel kesim güven endeksini ise dış talep şartlarının, özellikle TL'nin son aylardaki güçle değerlenmesi dikkate alındığında, ekim ayı PMI verisinin işaret ettiğinden daha fazla belirsiz olabileceğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Türkiye'nin giderek artan şekilde iç talep ve sabit yatırımlar yönlendirilen büyüme görünümünün güçlü olmaya devam ettiğini belirten Goldman Sachs, 2010 yılının ikinci yarısında büyümede bir miktar yavaşlama beklenmesine karşın, güçlü hanehalkı ve finans sektörü bilançoları ve gevşek iç finansman şartlarını büyüme için destekleyici olmaya devam ettiğini vurguladı.

Goldman Sachs, Türkiye'de GSYH'nın 2010'da yüzde 8.5 ve 2011'de yüzde 5.5 büyümesini beklediğini de belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir