Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi başladı

Türkiye'nin, Srilanka ve Belarus'la birlikte 3. diyalog ortağı olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Başkanlar Konseyi 14. Zirvesi başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Başkanlar Konseyi 14. Zirvesi Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de başladı. 

ŞİÖ toplantısının ev sahibi Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, konuk devlet başkanlarını Nevruz Sarayı'nda karşıladı. 

Duşanbe'deki Nevruz Sarayı'nda düzenlenen zirveye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Hindistan Dışişleri Bakanı katılıyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov ise şeref konuğu olarak yer alıyor. 

ŞİÖ'ye ülke liderleri önce dar kapsamlı toplantı yaptı. Toplantı, gündemin okunmasının ardından basına kapalı gerçekleştirildi.

Liderler daha sonra örgütün gözlemci ülke temsilcileriyle fotoğraf çektirdi ve geniş katılımlı görüşmeye geçti.

Toplantıda enerji başta olmak üzere ekonomik ve ticari işbirliği, güvenlik, terörizmle mücadele ve diğer konuların değerlendirilmesi bekleniyor. Toplantının ardından ortak memorandum imzalanacağı kaydedildi. 

Ayrıca Duşanbe'deki toplantıda, gözlemci ülkeler Hindistan, İran ve Pakistan'ın örgüte üyeliğinin değerlendirileceği belirtiliyor.

Şangay İşbirliği Örgütü’nün amacı

NATO’ya ve özellikle de Amerika’ya karşı kurulduğu ileri sürülen Doğu’nun bu büyük örgütünün kuruluş amacının ülkeler arası askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamak, özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmek olduğu belirtiliyor.

Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ülkelerin üye olduğu, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci sıfatıyla yer aldığı örgütün, ABD'ye karşı etkili bir kutup teşkil ettiği ifade ediliyor.

Türkiye "diyalog ortağı" 

Pekin'de 2012'de yapılan toplantıda Türkiye ŞİÖ'ye "diyalog ortağı" olarak kabul edildi. Böylece Türkiye, Srilanka ve Belarus'la örgütün 3. diyalog ortağı oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir