Santorum çekildi, Romney önde

ABD'de sonbahardaki başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık adaylarından Rick Santorum yarıştan çekilerek diğer aday Mitt Romney'in önünü açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GETTYSBURG - ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık adaylarından Rick Santorum çekildiğini açıklayarak, Barack Obama karşısındaki yarışta partisinin önde gelen diğer adayı Mitt Romney'in önünü açtı.

Pennsylvania eyaletinden senatör olan muhafazakar Santorum'un, daha ağrılıklı Cumhuriyetçi adayları fazla zorlayacak kadar seçmen desteği sağlaması beklenmiyordu. Ancak dinin kamusal hayattaki rolü konusundaki konuşmaları, partinin en güçlü adayı Romney'nin ekonomiye odaklanan seçim kampanyasını aksatmayı başarmıştı.  Santorum'un seçim kampanyasına son verdiğini dün açıklamasıyla başkanlık seçimi, Obama ile Cumhuriyetçilerin şu anda en öndeki olan adayı Romney arasında geçecek gibi görünüyor.

ABD'deki siyasi partilerin başkan adaylarını belirledikleri sistemde, aday olmak isteyen siyasetçinin eyalet bazında yapılan seçimlerinde delegelerden destek sağlaması gerekiyor. Cumhuriyetçi Parti adayları 1,144 delegenin desteğinin almak zorunda. CNN'in tahminlerine göre Romney'e 659, Santorum'a ise 275 delege destek veriyor. Santorum'u destekleyen delegeler oylarını Romney'e verebilecekleri gibi, daha geriden gelen adaylardan Ron Paul veya Newt Gingrich'e de kaydırabilirler.

(Reuters)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir