Sarkozy, bankaları uyardı

Fransa Cumhurbaşkanı, bankaların kredi akışının hızlandırılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dün açıkladığı bankaları kurtarma planını değerlendirmek üzere bugün, ülkenin önde gelen banka ve sigorta temsilcileriyle görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmeye, banka ve sigorta sektörünün 11 temsilcisi katıldı. Sarkozy, banka ve sigorta temsilcilerine, ''piyasadaki kredi ve para akışını hızlandırmaları ve mali sektörün canlanması için üzerlerine düşen sorumluluğu üstlenmeleri'' çağrısında bulundu.

Fransa Bankalar Birliği Başkanı Georges Pauges ise yaptığı konuşmada, ''bankacılık sektörünün, mali piyasaların sorunsuz çalışması için ellerinden gelen çabayı göstereceğini'' söyledi. Sarkozy, dün olağanüstü yapılan bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, hükümetin, bankalar arası kredilerde 320 milyar euroya kadar garanti verilmesi ve zor durumdaki bankalara ise 40 milyar euroya kadar yardım yapılmasını öngören bir yardım paketi açıklamıştı.

Fransız hükümetinin söz konusu yardım paketinin acilen yürürlüğe girmesi için oluşturmak istediği iki mekanizmanın kurulmasını öngören yasa tasarısı bugün mecliste, yarın ise senatoda oylanacak. Söz konusu mekanizmalar, vakit geçirmeden bankalar arası kredi akışına garanti sağlamak ve devletin zor durumdaki bankalardan hisse alarak yardım etmesi konusunda faaliyet gösterecek. Muhalefetteki Sosyalist Parti, bugün yaptığı açıklamada, meclis ve senatoda konu ile ilgili oymalara katılmayacağını açıkladı.