Sarkozy'nin de ses kayıtları çıktı

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin de gizli konuşmaları ortaya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, danışmanı Patrick Buisson tarafından kaydedilmiş gizli konuşmaları ortaya çıktı. 

Fransız gazetesi Canard Enchaine'nin bugünkü sayısına göre Buisson, cebinde taşıdığı ses kayıt cihazıyla Sarkozy'nin konuşmalarını uzun yıllar kayıt altına almış. 

Gazete, Sarkozy'nin, Elysee'de 27 Şubat 2011 tarihli kayıtlarını yayımlayarak, özellikle politik açıdan "en temizlerine" yer verildiğini belirtti. 

Kayıtta, Sarkozy, yapacağı kabine değişikliğinden hemen önce, dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Claude Gueant, danışmanları Bussion'un yanı sıra Henri Guaino,  Franck Louvrier, reklamcı Michel Goudard ve seçim kampanyasını takip eden Pierre Giacometti ile konuşma metni üzerinde çalışıyor. 

Dışarıda bekleyen gazeteciler için "havlayan köpekler" ifadesini kullanan Sarkozy, dönemin Dışişleri Bakanı Michel Alliot Marie'nin istifasından bahsederken, kabinedeki Xavier Darcos ve Roselyne Bachelot'un "berbat" olduğunu söylüyor ve Dışişlerine Alain Juppe'yi getirmek istediğini ekliyor. 

Buisson ise Sarkozy'nin konuşma provasını değerlendirirken bir takım direktifler vererek ona, hitabetinin ne kadar güçlü olduğunu söylüyor.  

Sarkozy'nin, Le Figaro gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Etienne Mougeotte'la yaptığı telefon görüşmelerine de yer verilen haberde, Sarkozy, Mougeotte'a yapacağı kabine değişikliğini "iyi bir manşetle" sayfalarına taşımasını söylüyor. 

Haberin Fransız basınında yer almasının ardından Buisson'un avukatı, kayıtların varlığını doğrulayarak, Buisson'un toplantılar esnasında, sonraki toplantılara daha iyi hazırlanmak için not tutmak yerine kayıt yapmayı tercih ettiğini belirtti. Kayıtların sonra silindiğinin altını çizen avukat, bazılarının ise silinmeden önce kötü niyetli kişilerin eline geçmiş olabileceğini ifade etti. 

Fransız Le Point dergisi de geçen ay Buisson'u, Sarkozy'nin bazı konuşmalarını kaydetmekle suçlamıştı. Akabinde, Buisson, dergi hakkında şikayette bulunmuştu. Le Canard Enchaine gazetesi ise dergide iddia edilen konuşmaların dökümünü bugünkü sayısında okuyucularıyla paylaştı. Sarkozy ise hala sessizliğini koruyor.