Seçime katılım azaldı

İtalya'da bu sabah başlayan seçimlere katılımda, 2008 yılında yapılan bir önceki genel seçime göre düşüş olduğu belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
ROMA - İtalya İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2008 yılında yapılan bir önceki genel seçimlerde saat 12.00 itibariyle katılım oranı yüzde 16,51 ölçülürken, bugün başlayan 2013 seçimlerinde ise saat 12.00 itibariyle katılım oranının yüzde 14,94 olduğu bildirildi.
 
 Düşüşte, ülkenin kuzeyinde etkili olan kötü hava koşullarının etkisi olduğu belirtildi.
 
Liderler oy kullandı
 
Oy verme işleminin başladığı ilk saatlerde, seçim dönemi boyunca öne çıkan liderler de kayıtlı bulundukları sandıklara giderek oy kullandı.
 
Oyunu Milano'da bir okulda kullanan merkez sağın lideri Silvio Berlusconi, Ukraynalı aktivist grup Femen'in eylemiyle karşılaştı. 3 Femen eylemcisi, Berlusconi'yi takip eden gazetecilerin arasında üstlerini çıkararak, ünlü lideri protesto etti. 
 
Eylemciler, güvenlik güçlerince Berlusconi'nin yakınından uzaklaştırılarak, gözaltına alındı.
 
Oyunu Roma'da kullanan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, burada yaptığı açıklamada, oy vermenin anayasada yazan bir hak olduğunu hatırlatarak, halkı oy kullanmaya çağırdı.
Seçimin favorisi olarak gösterilen merkez solun lideri Pierluigi Bersani ise oyunu memleketi Piacenza'da kullandı.
 
Merkez hareketinin lideri ve vekaleten başbakanlığı yürüten Mario Monti de Milano'da oy verdi. 
 
"Bir değişim olacak"
 
Roma'nın merkezinde Enrio Quirino Devlet Okulu'nda, oy verme işlemini görüntüleyen AA muhabirine konuşan bir seçmen, "Umuyorum ki sonunda bir merkez sol hükümeti 5 yıl boyunca istikrarlı ve ülkenin ekonomik büyümesini sağlayacak şekilde bizi yönetecek. Ciddi, öncekilerin yaptığı gibi popülist olmayan bir şekilde" dedi.
 
Bir başka seçmen ise bu seçimin öncekilere göre oldukça farklı olduğunu dile getirerek, "Hükümet kurulamama riski var, ama bir değişim de olacak. İtalya'da eski politikalar çok abartıldı. Bunlar ciddi değil. Eski tip politikalar yenilere yer açmalılar. Umuyorum ki bu seçimler bütün bunları yapar" diye konuştu.