Seçimin galibi Muhafazakar Parti

İngiltere'de oylar sayılıyor. Partiler tek başına iktidar olacak çoğunluğu bulamazsa, İşçi Partisi lideri Gordon Brown koalisyon hükümeti kurmak için çalışacak. Türk adaylar parlamentoya giremedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'de yapılan genel seçimde oyların çoğu sayıldı. Buna göre 650 üyeli İngiliz Parlamentosunun Avam Kamarasında, şu ana kadar sayılan 467 sandalyenin sahibi şöyle: Muhafazakar Parti 230, İşçi Partisi 174, Liberal Demokrat Parti 36, diğer partiler 26.

BBC ve Sky gibi televizyon kanalları Başbakanlık kaynaklarının, oyların sayımının tamamlanmasının ardından hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğu, yani 326 sandalye sayısını elde edememesi durumunda, İşçi Partisi lideri ve Başbakan Gordon Brown'un koalisyon hükümeti kurmak için çalışacağı bilgisi verdiğini aktarıyor.

Brown, aday olduğu Kirckaldy bölgesinden yeniden parlamenter olarak seçilirken, Muhafazakar Parti lideri David Cameron da aday olduğu Witney bölgesinden bir kez daha milletvekili seçildi.

Bu arada, İşçi Partisi milletvekilleri ve genel seçimden önce İşçi Partisi hükümetinde yer alan Maliye Bakanı Alistair Darling, Dışişleri Bakanı David Miliband ve Adalet Bakanı Jack Straw da yeniden bölgelerinden parlamentoya girdi.

Oy verme işleminin tamamlanmasının hemen ardından açıklanan sandık çıkış anketinde ise, 3 büyük siyasi partinin sandalye sayıları şöyle açıklandı: Muhafazakar Parti 305, İşçi Partisi 255 ve Liberal Demokrat Parti 61.

Sandık çıkış anketi sonuçları, ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olacak 326 sandalye sayısına ulaşamayacağını ortaya koyuyor. Seçim sonuçlarının sandık çıkış anketine benzer bir sayıyı yansıtması durumunda, Muhafazakar Partinin azınlık hükümeti kurmak isteyebileceği de belirtiliyor.

Uzun kuyruklar yüzünden oy kullanamayanlar var

Öte yandan, ülkede yerel saatle 22.00'de (TSİ 24.00) sandıkların kapanmasının ardından, seçmenlerin bazı bölgelerdeki seçim merkezlerinde hazır olmalarına karşın, uzun kuyruklar nedeniyle oy kullanamadıkları ortaya çıktı.

Oy veremeyen seçmenler tepki gösterirken, seçim kurulu yasal olarak oy verme işleminin yerel saatle 22.00'de sona erdiğini anımsattı, ancak bazı bölgelerde seçime itirazlar olabileceğini bildirdi.

Oyların sayımı tamamlandıktan sonra genel seçimin kesin sonuçlarının birkaç saat içinde açıklanması bekleniyor.

İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor. Bu sistemde bir seçim bölgesinden en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor.

Türk kökenli adaylar kazanamadı

Seçimde oy sayımı sürerken, İşçi Partisi listesinden seçime giren Türk ve KKTC kökenli adaylar parlamentoya giremedi.

İşçi Partisi Basingstoke bölgesinden aday olan Funda Pepperell oyların yüzde 20'sini alarak bölgesinde üçüncü sırada yer aldı. Pepperell'in aday olduğu bölgeden Muhafazakar Parti yüzde 50 oyla milletvekili çıkardı.

İşçi Partisinden bir diğer milletvekili adayı olan Ayfer Orhan da oyların yüzde 20'sini alarak üçüncü sırada yer aldı. Orhan, aday olduğu Hemel Hempstead bölgesinde, yüzde 22 oy alan Liberal Demokrat aday ve yüzde 50 oy alan Muhafazakar adayın gerisinde kaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir