Sel felaketinde bilanço ağırlaşıyor

Sırbistan Başbakanı Vuçiç sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının, son bulunan cesetlerle 27'ye yükseldiğini söyledi. 583 kişiden ise haber alınamıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELGRAD - Türkiye sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'in yanı sıra Sırbistan'a da yardım elini uzattı.

Sırbistan'daki sel felaketinin ardından bölgeye gölen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği'nin koordinesiyle acil ihtiyaçları tespit etti. Yapılan görüşmelerde, Sırbistanlı yetkililer duvar kurutma makinalarına acil ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Bunun üzerine AFAD ekipleri, ilk etapta 400 adet duvar kurutma makinasını yerinde temin etti, geri kalan 600 makinanın ise önümüzdeki günlerde Sırbistan'a ulaştırılacağı bildirildi.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç ile selden etkilenen Svilaynats ve Yagodina şehirlerini ziyaret ederek, Türkiye'nin yardımlarını dağıttı.

Bozay, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivıca Daçiç'in telefonla görüştüğünü ve bu görüşmelerde Türkiye'nin Sırbistan'a yardım teklif ettiğini söyledi.

Sırbistanlı yetkililerin ülkede duvar kurutma makinaları eksikliği yaşandığını açıklaması üzerine AFAD'ın söz konusu malzemeleri temin ettiğini ifade eden Bozay, "Maalesef iki büyük felaket yaşadık. Önce Manisa'daki Soma madeni felaketi, daha sonra ise Sırbistan'da seller meydana geldi. İki ülke de bayraklarını yarıya indirdi ve iki ülkenin vatandaşlarının da kalbi kırık. Ama şimdi, üzüntüyü bir kenara bırakıp mağdur olanlara yardım etme zamanıdır. Bu bizim komşuluk görevimizdir. Önümüzdeki onarım sürecinde de, Türk hükümeti ve halkının yardımları eksik kalmayacaktır" diye konuştu.

Bakan Lyayiç ise Sırbistan'ın selden etkilenen hiçbir kesminin unutulmayacağını vurgulayarak, Türkiye'ye yardımları için teşekkür etti.

Türkiye'den gelen yardımın yaklaşık 100 bin avro değerinde olduğunu kaydeden Lyayiç, duvar kurutma makinalarına ihtiyacı olan belediyelerin ilgili yerlere müracaat etmelerini istedi.

Türkiye'nin yardımının kısa süre içerisinde Sırbistan'a ulaştığını vurgulayan Lyayiç, "Sırbistan'da yaşanan felaketin ardından meydana gelen hasarları onarmak uzun bir süreç olacak. Türkiye'nin bu bağışını, sellerden etkilenen her şehirde kullanıp, daha sonra Olağanüstü Durum Merkezi'ne vereceğiz. Bu yardım sayesinde, bir daha böyle bir felaket yaşanırsa daha hazırlıklı olacağız" dedi.

Svilaynats Büyükşehir Belediye Başkanı Predrag Milanoviç de şehrin daha önce böyle bir felakete tanık olmadığını belirterek, Türkiye'den gelen yardım için teşekkürlerini dile getirdi.

Yagodina Büyükşehir Belediye Başlanı Dragan Markoviç ise bu şehirde Makedonya ve Bulgaristan'dan da yardım ekiplerinin bulunduğunu belirterek, Türkiye'ye ve diğer yardım ulaştıran ülkelere minnettar olduklarını söyledi.

Sırbistan'daki sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 27 olarak açıklandı

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ise sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının, daha önce 17 olarak açıklandığını, ancak son bulunan cesetlerle bu sayının 27'ye yükseldiğini söyledi. 

Vuçiç, sel felaketinden dolayı meydana gelen hasarın milyonlarca avro değerinde olduğuna işaret ederek, en büyük maddi hasarın elektri ve enerji sistemleri ile karayolları ve altyapıda olduğunu kaydetti.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı da ülkede 18 Mayıs'tan bu yana, 798 kişinin kayıplara karıştığını, ancak bu kişilerden şu ana kadar 215'inin bulunduğunu ve evlerine gönderildiğini açıkladı. Açıklamada, halen haber alınamayan 583 kişinin de akıbetlerinin araştırıldığı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir