Sen misin krala hakaret eden

Tayland'da iki öğrenciye krala hakaretten 5 yıl hapis cezası verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tayland'da iki üniversite öğrencisi krala hakaret ettikleri gerekçesiyle 5 yıl hapse mahkum edildi.

Tayland'da mahkeme 23 yaşındaki Patiwat Saraiyaem ve 26 yaşındaki Pornthip Munkong'ı monarşiye hakaret etmekten suçlu bularak 5 yıl hapis cezası verdi. Verilen hapis cezası, öğrencilerin suçu kabul etmeleri nedeniyle yarı yarıya düşürüldü.

Paliwat ve Pornthip, 1973 yılında demokrasi yanlısı öğrencilerin düzenlediği büyük çaplı gösterilerin ordu tarafından bastırılmasının 40'ıncı yıl dönümünde Thammasat Üniversitesi'de "Kurt Gelin" adlı bir tiyatro oyunu sahnelemişti. 

Öğrenciler, hayali bir krallıkta geçen oyunda Tayland kraliyet ailesine yönelik eleştiri unsuru bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaptığı açıklamada insan hakları ve ifade özgürlüğü alanında uluslararası camiada kötü bir üne sahip olan Tayland'ın öğrencilere verilen hapis cezasıyla daha karanlık bir aşamaya geldiğini vurguladı. 

Örgüt, cunta rejiminin kraliyet ailesine yönelik her türlü ifade veya gösteriyi hakaret sayarak adeta bir insan avı başlattığını kaydetti.

Tayland'da geçen ay da kraliyet ailesini karalayarak ülkenin istikrarını yok etmeye çalıştığı ileri sürülen yeraltı örgütünün 64 yaşındaki kaçak lideri yakalanmıştı.

Tayland yasalarına göre, kraliyet ailesine karşı suç işlemek, 3 yıldan 16 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.

Tayland'da ordu, aylar süren siyasi krizin ardından 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu. Askeri cuntanın iktidara gelmesinden bu yana kraliyet ailesine karşı suç işlemekle suçlananların sayısı, kayda değer oranda artmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir