Shell, Bulgaristan'da doğalgaz arayacak

Karadeniz'de Silistar bölgesinde doğalgaz arama çalışmalarını kapsayan bir sözleşme imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Shell'in, Karadeniz'de Bulgaristan kara sularında doğalgaz arama çalışmalarına başlayacağı bildirildi.

Bulgaristan Başbakanlık Basın Merkezi açıklamasına göre, Enerji Bakanı Temenujka Petkova ile Shell yetkilileri arasında, Karadeniz'de Silistar bölgesinde doğalgaz arama çalışmalarını kapsayan bir sözleşme imzalandı.

İmza törenine katılan Başbakan Boyko Borisov, bölgede bir doğalgaz dağıtım merkezi oluşturulması yönünde kararlı adımlar attıklarını, Avrupa Birliği'nin (AB) doğalgaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi için de yoğun çaba gösterdiklerini belirtti.

Enerji Bakanı Petkova ise ihtiyaç duyulması halinde sözleşmenin iki yıl daha uzatılabileceğini vurguladı. 

Shell'in, 5 yıl sürmesi ve 18,6 milyon euro yatırım yapılması planlanan çalışmaları kapsamında iki ve üç boyutlu sismik araştırma yönteminin kullanılacağı kaydediliyor. Çalışmalar kapsamında Bulgaristan hazinesine 4,9 milyon euro katkı sağlanması da öngörülüyor. 

Bu arada, sözleşmenin imzalanmasının ardından çevreci "Greenpeace" örgütünün Bulgaristan kolunun yayımladığı açıklamada, projenin, kamuoyu görüşü alınmadan hayata geçirildiği öne sürüldü. Açıklamada, "Bizce ülkenin enerji bağımsızlığı ve güvenliği, çevreye olumsuz sonuçlar getirebilecek uzun vadeli projelere rehin edilmemelidir" ifadeleri kullanıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir