Siemens, Mısır'daki faaliyetlerine devam edecek
Siemens İletişim Sorumlusu Trost, "Siemens, 150 yılı aşkın süredir Mısır'da faaliyet gösteriyor ve ülkeye bağlılığımızı devam ettiriyoruz" dedi
Mısır'la 8 milyar euroluk enerji anlaşması imzalayan Siemens, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşları hakkındaki idam kararlarına ilişkin yorum yapmayacaklarını ve ülkeye bağlılıklarının devam ettiğini bildirdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin Berlin ziyareti esnasında Mısır ile Alman teknoloji şirketi Siemens arasında 8 milyar euroluk enerji anlaşması imzalanmıştı.
Şirketin, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşları hakkındaki idam kararlarına tepkisi ve yatırımlarını etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oldu.
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Siemens İletişim Sorumlusu Wolfram Trost, şirketin politik konulara ilişkin yorum yapmadığını söyledi.
Siemens'in Mısır'ın ekonomik gelişimini desteklediğini belirten Trost, "Bu eşsiz anlaşmalar sayesinde Siemens ve ortakları, yüksek verimli doğal gaz ve ülkenin geleceğine yönelik uygun fiyatlı, güvenilir ve sürdürülebilir bir enerji karışımı oluşturmak için yenilenebilir enerjiyi kullanarak Mısır'ın ekonomik gelişimini destekliyor" ifadelerini kullandı.
Trost, Siemen'in 150 yılı aşkın süredir Mısır'da faaliyet gösterdiğini ve şirketin ülkeye bağlılığını devam ettirdiğini dile getirdi.
3 Haziran'da imzalanan ve firmanın tarihinde tek seferde en büyük işini aldığı anlaşmaya göre Siemens, Mısır'da 12 adet rüzgar parkı (600 adet rüzgar gülü) ve 3 adet gaz santrali kuracak.
Öte yandan, Alman hükumeti darbeden sonra parlamento seçimleri yapılmadığı için Sisi'nin Almanya'ya resmi ziyarette bulunmasını sürekli ertelemişti. Ancak Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmier iş adamlarıyla mart ayında Mısır'a ziyaret gerçekleştirmişti. Bu ziyarette Gabriel, Sisi'ye Merkel'in davet mektubunu sunmuş ve Sisi ile Siemens şirketi arasında ön protokol imzalanmıştı.
Alman basınında, Sisi'nin Siemens şirketiyle milyarlarca euroluk ön protokol imzalamasının Alman hükumetinin tutumunu değiştirmesine sebep olduğu ve bu protokole karşılık darbeyle yönetime gelen General Sisi'ye Berlin'e gelme vizesi çıktığı kaydedilmişti.
Bu da Almanya'nın çıkarlarının, savunduğu ilkelerin önüne geçtiği yorumlarına yol açmıştı.