Şili'deki depremde ölü sayısı artıyor

8,3 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 11'e yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şili'nin başkenti Santiago yakınlarında meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 11’e çıktığı açıklandı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre Şili Ulusal Acil Yardım Ofisi (ONEMİ) Direktörü Ricardo Toro, deprem nedeniyle 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin yaralandığını kaydetti. Afet nedeniyle 610 kişinin evinden olduğunu ifade eden Toro, 179 evin tamamen yıkıldığını, 175 evin ciddi hasar gördüğünü, 288 evin ise az hasarlı olduğunu bildirdi. Toro, deprem sonrasında evleri kullanılamayacak durumda olan 428 kişinin, kurulan barınaklara yerleştirildiğini belirtti.

Depremin merkezine en yakın iki şehirden Coquimbo’da 90 bine yakın kişinin elektriksiz kaldığı, 9 binden fazla kişiye de içme suyunun ulaştırılamadığı ifade edildi. Afet bölgesi ilan edilen Coquimbo’da deprem sonrasında kıyıya vuran 4,5 metre yüksekliğindeki dalgalar nedeniyle teknelerin savrulduğu, ağaçların söküldüğü görüldü.

Devlet Başkanı Michele Bachelet, depremden en fazla etkilenen bölgelere giderek çalışmaları yerinde incelerken, ülkede 18 Eylül’de gerçekleştirilecek Bağımsızlık Günü kutlamalarının da askıya alındığını açıkladı.

Merkezi Santiago’nun 228 kilometre kuzeybatısı olan ve yerin 5 kilometre altında meydana geldiği belirtilen 8,3 büyüklüğündeki deprem sonrasında 1 milyona yakın kişi tsunami riski taşıyan bölgelerden tahliye edilmişti.

Tarihinde birçok kez şiddetli ve yıkıcı deprem yaşayan Şili’nin, bu afet konusunda edindiği tecrübeyle can kaybının artmasını büyük ölçüde önlediği belirtiliyor.

Ülkede son olarak 2010 yılında gerçekleşen 8,8 büyüklüğündeki depremde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmiş ve 220 bin ev yıkılmıştı. Şili’de 1960 yılında meydana gelen 9,5 büyüklüğündeki depremde ise 5 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir