Sınırda ortak devriye konusunda anlaştılar

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tacikistan ile Kırgızistan'ın sınırda ortak devriye konusunda anlaşıldığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAŞKENT - Tacikistan ile Kırgızistan, kamu güvenliği ve vatandaşların serbest dolaşımını sağlamak amacıyla problemli olan sınır bölgelerinde ortak devriye konusunda anlaştı. 

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Duşanbe'de gerçekleştirilen Tacikistan-Kırgızistan sınır tespit ve belirleme komisyonu toplantısında, ortak devriye konusunda anlaşıldığı bildirildi. 

Tacikistan Başbakan Yardımcısı Muradali Alimardon ile Kırgızistanlı mevkidaşı Tokon Mamıtov başkanlığında yapılan toplantıda, devlet sınırlarının tespiti ve belirlenmesi ele alınırken, 2014 yılında hükümet temsilcileri ve çalışma gruplarının toplantı ve görüşme programları belirlendi. 

Görüşmede ayrıca, Tacikistan'ın Sogd ve Kırgızistan'ın Batken vilayetleri arasındaki sınır işbirliği detaylı olarak ele alınırken, iki ülke Başbakan Yardımcıları, Sogd ve Batken vilayetleri sınır muhafızları, emniyet birimleri ve vilayet idari yöneticilerine, 9 Ocak'ta Tacikistan'ın İsfara kentinde, kamu güvenliği ve vatandaşlarla araçların serbest dolaşımını sağlamak amacıyla sınırlarda ortak devriyelerin organize edilmesi için toplantı düzenlenmesi konusunda talimat verdi. 

Taraflar, bu tür görüşmelerin düzenli olarak yapılması ve iki ülke arasındaki sınır işbirliğini geleneksel iyi komşuluk ve dostluk ruhunu daha da geliştirme konusunda kararlı olduklarını dile getirdi. 

Tacikistan'ın Sogd ve Kırgızistan'ın Batken vilayetlerinin ortak sınırlarının bulunduğu bölgede, sık sık etnik nedenlere dayalı anlaşmazlıklar yaşanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir