Sırbistan Başbakanı'na saldırı

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'nci yıldönümü anma törenlerinde Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic saldırıya uğradı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 136 kurbanın cenaze törenine katılmak üzere geldiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda protesto edildi.

 
Srebrenitsa soykırımının 20. yılı dolayısıyla düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, buradaki vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Soykırım kurbanlarının defnedildiği alana girerken ıslıklanan Vuçiç'e bazı vatandaşlar sert cisimler attı. Saldırı sırasında Vuçiç'in gözlüklerinin düştüğü görüldü. Soykırım anıtına çiçek bıraktığı sırada "adalet'' ve ''Vuçiç dışarı" sloganları atan kalabalığın fiziksel saldırı girişiminde bulunması üzerine Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndan çıkarıldı.

Bu arada, bir grup vatandaş, üzerinde Vuçiç'in Bosna'daki savaş öncesinde söylediği "Öldürülen her Sırp için biz de 100 Müslüman öldüreceğiz" sözlerinin yazılı olduğu büyük bir pankart açıldı.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, mezarlıktaki vatandaşlara sağduyulu olmaları çağrısında bulunarak, "Buraya farklı amaçlar için gelenlere doğru değil, kıbleye doğru dönün ve cenaze namazını kılın" dedi.

saldiri-002.jpg

Daçiç: Saldırı tüm Sırbistan'a yapıldı

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç de yazılı bir açıklama yayınlayarak Vuçiç'e yapılan saldırıyı en sert şekilde kınadığını ifade etti.

Daçiç, Sırbistan Başbakanı Vuçiç'in Srebrenitsa'daki törene ülkesini temsilen katıldığını ve niyetinin kurbanları anmak olduğunu kaydederek, "Bu saldırı sadece Vuçiç'e değil, tüm Sırbistan'a ve onun barış ve bölgesel işbirliği politikasına yapılmıştır" ifadesini kullandı.

Sırbistan'ın Saraybosna Büyükelçisi Stanimir Vukiçeviç de yaptığı açıklamada, çıkan arbedede Vuçiç'in fiziksel saldırıya maruz kaldığını belirterek, saldırının ardından mezarlıktan çıkarılan Vuçiç'in ülkesine hareket ettiğini bildirdi.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç ise Vuçiç'e yapılan saldırıdan dolayı hayal kırıklığına uğradığını ve saldırı nedeniyle Vuçiç'ten özür dilediğini söyledi.

vu.jpg

Korumaları Vucic'i aracına güçlükle bindirebildi.

Davutoğlu da katıldı

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybeden kurbanlar için düzenlenen cenaze törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Srebrenitsa'daki anma törenine Başbakan Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu'yla birlikte katıldı. 

davut-001.jpg

Liderler, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndaki cenaze töreninden önce, ilk olarak soykırım kurbanları için hazırlanan Anı Odası'nı ziyaret etti.
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, burada yaptığı açıklamada, "geçmişin değiştirilemeyeceğini ancak daha iyi ve aydınlık bir gelecek inşa edilmesi gerektiğini" söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç de burada bir soykırım işlendiğinin ve bu soykırımın kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.
      
Kitaroviç, soykırımın işlendiği binalarda bulunmanın insan için çok zor olduğunu belirterek, "Suçlunun kim olduğunu biliyoruz. Suçlu, (Slobodan) Miloşeviç'in 1990'lı yıllardaki politikasıdır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir