Slavyansk'ta çatışma

Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk'ta, kenti kuşatan hükümet güçleri ile kenti kontrol eden ayrılıkçılar arasında gece yine çatışma çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DONETSK- Hükümet güçlerinin konuşlandığı şehrin yakınlarındaki birçok bölgede ayrılıkçılar ile hükumet güçleri arasında dün gece yine çatışmalar çıkarken, bu çatışmalar şehrin en yüksek tepesi konumundaki Karaçun yerleşkesi, Semenevka ve Slavkurort kasabaları ile Slavyansk yakınlarındaki Kramatorsk'ta meydana geldi.

Dün gece geç saatlerde meydana gelen çatışmalarda, taraflar havan topu dahil ağır silahlarla ateş açtı. Ayrılıkçılar, dün gece ayrıca Kharkiv'e bağlı İzyum kentinde hükumet güçlerinin esas güçlerinin konuşlandığı bir askeri birliğe de saldırı düzenledi. Bu arada, bu sabah Slavyansk hava sahasında pilotsuz uçağın uçuş yaptığı gözlendi.

Savunma Bakanlığı, saldırganların İzyum'deki askeri birliğe saldırdığını doğrularken, askerlerin bu saldırıya karşılık verdiğini, çatışma sırasında iki askerin yaralandığını açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov da dün geceSlavyansk yakınlarında meydana gelen çatışmalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ayrılıkçıların askeri kampa saldırdığını doğrularken, bu çatışmada hükumet güçlerinin kayıp vermediğini, saldırganların ise birinin etkisiz hale getirildiğini, diğerinin ise yaralı olarak ele geçirildiğini dile getirdi.

Slavyansk'ı kontrolünde tutan ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev ise dün gece taraflar arasında meydana gelen çatışmalarda 7 askerin etkisiz hale getirildiğini kaydederken, bu çatışmalarda bir ayrılıkçının ağır yaralanması sonucunda hastaneye kaldırıldığını ifade etti.

Hükümet güçleri, 2 Mayıs'ta başladığı terörle mücadele operasyonu çerçevesinde, ayrılıkçıların kontrol altında tuttuğu Slavyansk kentinin çevresini kuşatmış durumda, şehrin yakınlarında taraflar arasında sık sık çatışmalar meydana geliyor.

Ayrılıkçılar: Rusya'ya bağlanmak için çalışmalar tamamlanmak üzere

Öte yandan, Rusya yanlılarının Ukrayna’nın doğu kesimindeki Donetsk bölgesinde ilan ettiği "Donetsk Cumhuriyeti"nin başbakanı seçilen Aleksandr Boroday, Rusya’ya bağlanmak istediklerini, buna yönelik çalışmaların bitmek üzere olduğunu belirtti.

"Donetsk Cumhuriyeti"nin basın biriminden yapılan açıklamaya göre, cuma günü halk meclisinde en çok oyu alarak başbakan seçilen Boroday, bölgenin Rusya’ya bağlanma yönündeki isteğini ifade etti.

Bu amaçla hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Boroday, "Hükümeti kurma çalışmalarımız tamamlandıktan sonra katılma isteğimiz Rusya Dışişleri Bakanlığı’na gönderilecek" dedi.

"Devlet başkanlığı seçimine izin yok"

"Donetsk Cumhuriyeti"nin bölge toprakları üzerinde egemen bir yapı olduğunu ileri süren Boroday, 25 Mayıs’ta yapılacak Ukrayna devlet başkanlığı seçimine Donetsk bölgesinde izin verilmeyeceğini söyledi.

"Cumhuriyet toprakları üzerinde herhangi bir başkanlık seçimi yapılamaz" diyen Boroday, Donetsk ve komşusu Lugansk’ın 11 Mayıs’ta düzenlenen referandum ile batıdaki Kiev yönetiminden bağımsızlığını ilan ettiğini savundu. Kiev yönetimi referandumu tanımadığını açıklamıştı.

Bu arada, "Donetsk Cumhuriyeti" liderlerinden Denis Pushilin de bölge toprakları üzerinde kendilerinden izin alınmayan ve koordinasyon içinde olunmayan her türlü faaliyetin yasaklandığını duyurdu.

Pushilin, 25 Mayıs’taki devlet başkanlığı seçimi dahil her türlü çalışmanın kendilerinin iznine bağlı olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir