Slovakya, EBRD fonlarıyla enerjide verimliliği artırıyor

SlovSEFF projesi kapsamında sağlanan fonlar, ülkede enerji tasarrufunu artırırken, zehirli gazların atmosfere salınımını da azaltıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet Dayıoğlu

BRATİSLAVA - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Slovakya'nın uzun vadeli enerji stratesjisini kurmasına yardım ederken, bir yandan enerji tasarrufu yaparak uluslararası standartlara uyması, bir yandan da karbon emisyonunu azaltması için desteğini sürdürüyor. Projelerin hayata geçmesiyle ülkenin fosil yakıt ithalatına bağımlılığı da azalacak.

EBRD, 2007 yılının Aralık ayında başlattığı projenin 60 milyon euro büyüklüğündeki ilk ayağını tamamladı. SlovSEFF adı verilen proje kapsamında, Sovyet döneminden kalma toplu konutların dış cephe, duvar ve çatı izolasyonları yapılarak, binalarda yaşayan yaklaşık 50 bin kişinin enerji faturalarının ortalama yüzde 32 azalması sağlandı.

Yüzde 85'i konutlarda

Ülkede yapılan 293 SlovSEFF 1'inci Faz enerji yatırımından yaklaşık yüzde 85'i 250 toplu konut projelerinin dönüşümünde, yüzde 12'si endüstriyel tesislerde, yüzde 3'ü ise yenilenebilir enerji alanlarında yapıldı.

Dönüşümün karşılığında sağlanan enerji tasarrufu 100 MW'lık bir rüzgar enerji tesisisin yıllık üretimine eşit 282,613 MWh, karbon emisyonundaki yıllık azalma ise 63,564 ton oldu. Bu rakamın, İngiltere'de 28 bin motorlu taşıtın yıllık emisyonuna denk olduğuna işaret ediliyor. Ülkede halen devam eden dönüşüm projeleri 15 yıl içinde tamamlandığında bu rakam, başkent Bratislava'nın yıllık karbon gazı salınımını üçte bir oranında düşürmüş olacak.

EBRD'nin enerji analisti Daniela Diedrich-Ristic, yaptığı açıklamada projenin başarısına işaret ederken, "Proje hibe edilen fonların karşılığının alınması açısından da oldukça başarılı oldu. Hibe edilen her 1 Euro'ya karşılık 6.4 euroluk enerji verimliliği sağlandı" dedi.

Hibe de sağlıyor

SlovSEFF'in Slovak Enerji Bakanlığı ile birlikte hayata geçirdiği birinci fazında, toplu konutlara enerji dönüşümü için 20 bin ila 2.5 milyon Euro arasında kaynak sağlanıyor. Bu kaynağın projenin niteliğine ve büyüklüğüne göre yüzde 7.5 ila 20'si arası hibe niteliği taşırken, teknik destek ve danışmanlık ücretsiz olarak veriliyor. Fonlar, EBRD'nin yerel ortakları olan Slovenska Sporitelna (Erste Bank Group), VUB Banka (Intesa Sanpaolo Group), Tatra Banka (Raiffeisen International) ve Dexia Banka Slovensko aracılığıyla dağıtılıyor.

EBRD, benzer enerji verimliliği projelerini aralarında Türkiye, Polonya ve Kazakistan'ın da bulunduğu 15 ülkede hayata geçiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir