Soçi'de gündem Suriye'nin geleceği

Rusya, Türkiye ve İran'ın girişimleriyle Soçi'de bugün başlayan Suriye Ulusal Kongresi'nde, Suriye'nin geleceği için oylama yapılmasının önerileceği açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın Soçi kentinde bugün başlayan Suriye Ulusal Kongresi'nde, Suriye'nin geleceği için ülke genelinde bir oylama yapılmasının önerileceği açıklandı.

RIA haber ajansının haberine göre, Rusya, Türkiye ve İran'ın girişimleriyle düzenlenen toplantıda, Suriyeli katılımcıların dış aktörlerin etkisi olmadan ülkenin geleceğini oylaması için çağrı yapılacağı belirtildi.

Kongrede ele alınacak taslak metinde, Suriye'de toprak bütünlüğünün korunması çağrısının da yer alacağı kaydedildi. Metinde, "Sur,ye halkı bağımsız olarak ülkenin geleceğine oylama yaparak karar verecektir" denildi.

Ana toplantı yarın

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi kapsamında, bugün önce garantör ülke heyet başkanları hazırlık toplantısında bir araya geliyor. Yaklaşık 1.600 Suriyeli delegenin katılacağı ana toplantı yarın yapılacak.

Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin başkanları, hazırlık toplantısında bir araya geldi. Türkiye'yi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal temsil ediyor.

PYD/PKK kongreye davet edilmedi

Türkiye'nin itirazı nedeniyle terör örgütü PYD/PKK kongreye davet edilmedi. 

Suriyeli muhaliflerin bir bölümünün oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi ise, kongreyi boykot edeceklerini duyurmuştu. 

Viyana'da geçen hafta muhaliflerle ve Suriye hükümet heyetiyle görüşen BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ise Soçi'deki görüşmelere katılacağı açıklandı.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeler ABD, İngiltere, Çin ve Fransa ile Mısır, Irak, Ürdün, Kazakistan, Lübnan ve Suudi Arabistan da kongreye davet edildi. 

Soçi'ye davet edilen ülkeler belli olduSoçi'ye davet edilen ülkeler belli oldu

 

Bu konularda ilginizi çekebilir