Somali Cumhurbaşkanından "kıtlık" uyarısı

Cumhurbaşkanı Mahmud, "Kuraklık ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle 3 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı var" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOGADİŞU - Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, ülkedeki kuraklık ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle 3 milyon Somalilinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti. 

New York'taki BM Genel Kurulu 69. dönem toplantısındaki konuşmasında Mahmud, "Kuraklık ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle 3 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı var" dedi. 

Somali hükümetinin ülkedeki Eş-Şebab örgütüne yönelik düzenlediği operasyonların, köylülerin hayatını olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Mahmud, Somali'de 2011'dekine benzer bir kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulundu. Mahmud ayrıca,  2011'deki kıtlık sırasında uluslararası toplumun yardım etme konusunda hızlı hareket edemediğini ifade etti. 

Somali'deki çatışmalar 

Somali Cumhurbaşkanı, hükümetin Afrika ülkelerinin de desteği ile aşırı gruplara karşı mücadele verdiğini hatırlattı. Askeri operasyonların başarılı olduğunu savunan Mahmud, ülkenin güney ve orta bölgelerinin yüzde 70'inin Eş-Şebab Hareketi'nden temizlendiğini aktardı.  

Mahmud, ülkesinin Afrika ile körfezdeki Arap ülkelerini bağlayan bir geçit niteliğinde olduğunu hatırlattı ve sığınacakları bir yer kalmayana kadar aşırı gruplara karşı mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Somali'de 2011 yılında ciddi kuraklık ve açlık sorunu yaşanmıştı. 

Somali'de etkin olan Eş-Şebab'ı, ABD yönetimi 2008'de El Kaide ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 'terör örgütleri' listesine almıştı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir