Son 9 ay içinde 250 şirket iflas etti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye ilinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle son 9 ay içinde 250 şirket iflas etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SÜLEYMANİYE - Süleymaniye İhaleciler Birliği Sözcüsü Kamil Miran, "Ekonomik kriz ve hükümetin ihale bedelini ödeyememesinden dolayı 250 şirket resmi olarak iflas ettiğine dair beyan verdi" dedi.  

Merkezi Bağdat hükümetinin, Kürt bölgesinin bütçesini göndermemesi ve memur maaşlarının ödenememesiyle birlikte ocak ayından itibaren mali krizin başladığını ifade eden Miran, "Bu sıkıntı beraberinde psikolojik çöküntüyü de getirdi. Üç işadamı intihara teşebbüs etti ve biri hayatını kaybetti. Özel sektörde binlerce kişi işten çıkarıldı" dedi.  

Toplumsal olaylar artacak uyarısı

Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Serkevt Ahmet de ekonomik krizle birlikte insanların psikolojisinin bozulduğunu söyleyerek, mevcut durumun devam etmesi halinde toplumsal olayların artacağı uyarısında bulundu.  

Kürt bölgesinde maaş alan yaklaşık 1 milyon kişiye her ay gerekli ödemenin yapılabilmesi için 1 milyar dolarlık bir kaynak gerekiyor. Bu kaynak, daha önce Bağdat'tan geliyordu. Ancak Kürt yönetiminin, petrol ihracına başlamasının ardından Bağdat, Irak bütçesinden verdiği yüzde 17'lik payı kesti. Bağdat'ın bütçe kesintisi ve ardından terör örgütü IŞİD'in saldırıları nedeniyle bölgede yaşanan ekonomik kriz derinleşmişti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir