Spotify bugün halka arz edilecek

Dünyada milyonlarca kişinin kullandığı ancak 12 yıldır kâra geçemeyen Spotify, bugün halka arz ediliyor. Teknoloji dünyasında merakla beklenen halka arzda Spotify, faklı bir yöntem tercih ederek hisselerini doğrudan satacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Müzik paylaşım platformu Spotify'ın uzun süredir heyecanla beklenen halka arzı bugün gerçekleşecek.

Kurulduğu 2006'dan bu yana 12 yıldır kâr etmeyen Spotify, halka arz için farklı bir yol seçerek hisselerini yatırımcılara doğrudan satacak.

İsveç'te küçük bir müzik platformu olarak kurulan Spotify, son yıllarda dünya çapında kullanılan popüler bir müzik uygulaması haline geldi ve milyonlarca kişiye ulaştı. Piyasa değerinin 20 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen şirketin paralı kullanıcı sayısı 71 milyonu buluyor.

Ancak müzik şirketlerine ödenen telif ücretleri ve diğer maliyetlerin gelirleri gelirleri aşması nedeniyle şirket 12 yıldır kâra geçemedi. Uzmanlara göre halka arz, Spotify'ın sonunda kâr etmesini sağlayacak.

Hisselerde düşüş yaşanması bekleniyor

Öte yandan halka arzda belirli bir fiyat belirlenmemiş olmasının, şirketin hisselerinde halka arz sonrası ciddi bir dalgalanma yaratması ve hisselerde sert düşüş yaşanmasına yol açması bekleniyor.

New York Borsası'ndaki halka arzda, geleneksel halka arzlarda izlenenden farklı bir yol izleniyor. Şirket, belirli bir satış fiyatı ve kaç hisse satışı yapılacağı konusunda bir açıklama yapmadı ve yatırımcılara doğrudan hisse alma fırsatı sundu.

Spotify CEO'su Daniel Ek de, "Normalde şirketler gong çalar ve günlerini borsada röportaj yaparak ve hisselerinin neden iyi bir yatırım olduğunu anlatarak geçirirler. Normalde şirketler doğrudan halka arzı tercih etmezler. Ama Spotify asla normal bir şirket olmadı. Biz kısa değil uzun vadeli bir plan üzerinden hareket ediyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir