Ssangyong Motor'da işveren ve sendika anlaştı

Sendika ve işverenin anlaşmaya varmasıyla fabrikada 2,5 aydır süren grev sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

SEUL - Güney Koreli otomotiv şirketi Ssangyong Motor'da sendika, başkent Seul yakınlarındaki fabrikada 2,5 aydır süren grevi sona erdirmeyi kabul etti.

Güney Kore'nin beşinci büyük otomotiv şirketi Ssangyong Motor'un sözcüsü Lee Won-muk, şirkette çalışan işçileri temsil eden sendikanın, işten çıkarmalarla ilgili işverenle yapılan görüşmede anlaşmaya vardıktan sonra 76 gündür süren grevin sona erdiğini açıkladı.

Lee, varılan anlaşmayla, işverenin işten çıkarmak istediği, ancak buna direnen 1000 kadar işçinin yüzde 52'sinin işten çıkarılmasını ve kalanlara ise ücretsiz izin verilmesini kabul ettiğini ifade etti. Şirketin işten çıkarmayı kararlaştırdığı işçilerden 1670'i daha önce gönüllü olarak işten ayrılmıştı.

Yonhap haber ajansı da işçilerin fabrika işgalini sona erdirdiğini bildirdi. 

Satışları ve karı gerileyen ve Şubat ayından itibaren iflas korumadan yararlanmaya başlayan Ssangyong Motor yönetimi, yeniden yapılanma planı kapsamında işçi çıkarmaya karar vermişti.

Şirket, Mayıs ayında başkent Seul'un 70 kilometre güneyindeki Pyeongtaek fabrikasında çalışan 2,646 çalışanın (çalışma gücünü yüzde 36'sı) işine son vereceğini açıklamış, 1670 işçi gönüllü olarak işten ayrılırken, geri kalanlar fabrika işgaline başlamıştı.

Fabrika işgali sırasında zaman zaman işçilerle polis arasında çatışma çıkmış, bu hafta yoğunlaşan çatışmalar sırasında onlarca işçi ve polis yaralanmıştı.

İşçilerin grevinin 258,5 milyon dolara mal olduğu şirket, geçen ay sadece 71 araç sattı. Şirket, geçen yıl aynı dönemde 10 bin araç satmıştı.

Çin'in en büyük otomotiv şirketlerinden Shanghai Automotive Industry, Ssangyong Motor'un yüzde 51 hissesine sahip bulunuyor.