Stellar şirketine siber saldırı şüphesiyle dava açıldı

Köln Savcılığı, Stellar şirketine siber saldırı yapıldığı şüphesiyle soruşturma başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'da Köln Savcılığı'nın, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve İngiliz İstihbarat Servisi GCHQ'nun Alman telekomünikasyon şirketlerine sızıp casusluk yaptığı iddialarının adından Stellar şirketine siber saldırı düzenlendiği şüphesiyle soruşturma başlattığı bildirildi. 

Spiegel dergisi, Köln Savcılığı'nın merkezi Hürth kentinde bulunan Stellar şirketine yönelik siber saldırı şüphesiyle soruşturma başlattığını yazdı. 

Haberde savcılık tarafından başlatılan soruşturmanın sadece Stellar şirketiyle ilgili olduğu, ''Deutsche Telekom" ile Köln'deki yerel sağlayıcı "Netcologne" telekomünikasyon şirketlerini içermediği kaydedildi. 

''Deutsche Telekom'' ve ''Netcologne'' şirketlerinin de kendi sistemlerinde inceleme yaptığı, ancak casusluk yapıldığı konusunda ''dikkat çekici bir unsura'' rastlamadıkları ifade edildi. 

Köln Savcılığı'ndan Daniel Vollmert, soruşturmanın resen, kimliği belirsiz kişi veya kişilerle ilgili olduğunu söyledi. 

Almanya Federal Bilgi Güvenliği Ofisi (BSI) ve ülkenin iç istihbaratından sorumlu Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) ilgili şirketlerle temasa geçerek sistemlerinde casusluk düzeneklerinin aranması konusunda destek olmayı teklif ettiği de kaydedildi. 

Der Spiegel dergisi, geçen hafta NSA'nın eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayandırdığı haberde NSA ve GCHQ'nun 5 Alman telekomünikasyon şirketinin ağlarını doğrudan izleme olanağı veren gizli erişime sahip olduğunu ileri sürmüştü. 

Söz konusu belgelerde Deutsche Telekom ve Netcologne şirketlerinin yanı sıra uydudan haberleşmeyi sağlayan Stellar, Cetel ve IABG şirketlerinin isimlerinin de geçtiği belirtilmişti. Bir belgede de Stellar şirketinin birçok çalışanın isimleri ile müşterilere ait şifrelerin olduğu ifade edilmişti. 

Eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yıl basına sızdırdığı belgeler, NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmıştı. Rusya'da iltica hakkı verilen Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti. Mart ayında Federal Meclis'te söz konusu iddiaları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir