Suriye barış görüşmelerinde ilk somut adım

İsviçre’nin Cenevre kentinde ikincisi düzenlenen Suriye barış görüşmelerinde, ilk kez somut bir adım atıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE- Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi arabuluculuğunda bir araya gelen rejim ve muhalefet temsilcileri, Suriye’nin Humus kentinde kuşatma altında kalan sivillerin tahliyesi konusunda anlaştı.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, bölgedeki silahlı grupların kadın ve çocukların şehri terketmesine engel olduğunu savunuyor: “Eğer Humus’taki teröristler, kadın ve çocukların oradan ayrılmalarına izin verir ise biz de bunların derhal istedikleri yere ulaşmasına müsaade edeceğiz ve sadece bu da değil; onlara barınak, ilaç ve günlük hayatta ihtiyaç duyabilecekleri herşeyi temin edeceğiz.”

Cenevre’de bugünden itibaren daha zorlu konular görüşülecek. Suriye’de barışın sağlanmasından sonra demokrasiye geçiş süreci bunun başında geliyor: “Diktatörlükten demokrasiye geçişi konuşmaya başlayacağız. Açıkçası rejim bunu müzakere etmeye istekli değil, bundan kaçınıyorlar, zaman kazanmaya çalışıyorlardı. Geciktirme taktiklerini oynuyor; teyidi mümkün olmayan bilgiler üzerinde detaylara girmeye çabalıyorlar.”

Muhalefet, ayrıca Beşar Esad yönetiminin hapishanelerde tutulan binlerce rejim karşıtı sivili serbest bırakmasını talep ediyor.

Suriye’de üç yıla yakın süredir devam eden iç savaşta 100 binin üzerinde insan öldü; milyonlarcası ise yurtlarını terketmek zorunda kaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir