Suriye Devlet Başkanı Esad'dan ABD açıklaması

Abhazya Dışişleri Bakanı ile bir söyleşi gerçekleştiren Beşar Esad, "ABD şu anda topraklarımızın bir kısmını hukuka aykırı olarak işgal ediyor ama zaman zaman onlarla görüşüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD' ile görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Abhazya Dışişleri Bakanı Ardzınba, Suriye Devlet Başkanı Esad'la Rusya Devlet Televizyonu için bir söyleşi gerçekleştirdi. SANA'da yer ala söyleşiye göre Esad, Ardzınba'yla söyleşisinde "Amerika şu anda topraklarımızın bir kısmını hukuka aykırı olarak işgal ediyor, terörizmi finanse ediyor ve topraklarımızı işgal eden İsrail'i destekliyor. Ama zaman zaman onlarla görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"ABD, topraklarımızı işgal ediyor"

Görüşmelerde kimlerin yer aldığı ya da neler konuşulduğuna dair daha fazla ayrıntı vermeyen Esad, "Batı'yla diyaloğu yeniden kurma olasılığı var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Umut her zaman vardır, denememiz gereken bir sonuç olmayacağını bilsek bile. Siyaset mümkün olanı yapma sanatıdır. Onlarla ilgili kötü düşüncelerimize rağmen çalışmalı ve onlara haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi anlatmalıyız. Onlarla ancak eşitlik temelinde işbirliği yapacağız. Amerika şu anda topraklarımızın bir kısmını hukuka aykırı olarak işgal ediyor, terörizmi finanse ediyor ve topraklarımızı işgal eden İsrail'i destekliyor. Ama zaman zaman onlarla görüşüyoruz, her ne kadar bu toplantılar bizi bir yere götürmese de her şey değişecek. "

"Uzun süre Batı ülkelerinde yaşadığını" dile getiren Esad, şöyle devam etti:

"Kültürel başarılarına saygı duyuyorum ve bu başarılar sayesinde güçlendiler. Ancak güç onları yozlaştırdı ve siyasi sınıfta yozlaşma ortaya çıktı. Kişisel kariyerleriyle daha fazla ilgilenmeye başladılar ve artık halklarını umursamadılar. Ve medyaları aileyi yok eden ve insanları çevrelerinden soyutlayan bir sanal gerçeklik yaratıyor. Bütün bunlar onları gelecekte başarılarına odaklanmaya itebilir."

 

"Her türlü çatışmayı bir kronik hastalığa dönüştürüyorlar"

Esad, İsrail'in Gazze saldırılarını ise şöyle değerlendirdi:

"Batı siyaseti, özellikle de Amerikan siyaseti böl ve yönet ilkesi üzerine kuruludur. Bu onların kontrol etme şeklidir ve bir nevi şantajdır, ahlaka aykırı bir durumdur ama gerçek budur. Amerika her türlü çatışmayı diyabet ya da kanser gibi tehlikeli bir kronik hastalığa dönüştürüyor. Çatışmanın bedelini ödeyenler ise savaşan taraflardır. Amerika derken Batı’nın tamamını kastediyoruz çünkü Batı tamamen Amerika Birleşik Devletleri’nin kontrolünde. Amerika her türlü çatışmadan faydalanıyor ve ardından kenara çekilip büyüyen kaosu izlemeye başlıyor ve belirleyici darbeyi indirmek için uygun anı bekliyor. Amerika için her çatışma karlıdır."

 

"Sözde ortaklarının çıkarlarını göz ardı ediyor"

 

abd'nin orta doğu ülkeleri ile ilişkilerine de değinen esad, şöyle konuştu:

"Birçok ülke Amerika’nın dostu olmadığını keşfetti. Kendisini Amerika’nın ortağı olarak gören herkes, Amerika’nın ortağı olmadığını çok iyi anlıyor. Batı’da bile dostluk ve ortaklık ortak çıkarlara sahip olmak olarak anlaşıldığından ancak Amerika’nın yalnızca kendi çıkarları vardır ve bu nedenle bu ülkeyle ilişkiler düzenli ve güvenli olamaz. Dünyadaki pek çok ülke, Batı ve Latin Amerika da dahil olmak üzere, Çin ile ilişkilerini genişletmeye başladı. Çünkü Amerika sözde ortaklarının çıkarlarını göz ardı ediyor, doları silah olarak kullanıyor ve onun üzerinden siyasi baskı uyguluyor. Bahislerinin ortakları için enflasyonu ve işsizliği artırması umrunda değil ve bu dünyada kimsenin tartışmadığı bir konu ve bu sonsuza kadar devam etmeyecek."