Suriye için 'BM Barış Gücü' teklifi

Suriye'deki krize çözüm bulmak amacıyla düzenlenecek Cenevre-2 Toplantısı'na iki gün kala geçiş sürecinde bölgeye BM Barış Gücü'nün konuşlandırılması meselesi gündeme geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Suriye'de 3 yıldır süren iç savaşı sonlandırmak için düzenlenecek Cenevre-2 Toplantısı için geri sayım başlarken toplantıdan sonra konuşulacak konular da netleşmeye başladı. Londra merkezli El-Hayat gazetesi ABD'nin, Suriye'ye "barış gücü" gönderilmesi yönünde çalışmalara başladığını duyurdu.
 
Gazetenin diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre, ABD Başkanı Barack Obama, ABD Kongresi'nden, Suriye'de muhtemel barış gücü oluşturulması halinde, yıllık bütçeden 50 milyon dolar ayrılması konusunu incelemesini istedi.
 
Kimlerin katılması bekleniyor
 
Cenevre-2 Konferansı'nda olumlu bir sonuç elde edilmesi halinde BM bünyesinde bir barış gücünün oluşturulması hedefleniyor. ABD, Rusya ve Türkiye başta olmak üzere, bazı Avrupa ülkeleriyle Fas, Pakistan, Bangladeş, Brezilya ve Venezuella'nın aralarında bulunduğu ülkelerin bu misyonda yer alması bekleniyor.
 
Siyasi çevreler, Suriyeli sığınmacılar konusunda büyük bir yük üstlenen, Suriye'nin Dostları Grubu'nun en aktif üyesi Türkiye'nin, jeo-siyasi konumu itibarıyla sahnedeki yerinin hazır olacağını savunuyor.
 
Türk birliklerinin, Lübnan, Kosova ve Afganistan'da Müslüman olması ve kültürel yakınlık sebebiyle halk tarafından kabul görmesi nedeniyle komşu ülke Suriye halkı tarafından da memnuniyetle karşılanacağı belirtiliyor.
 
Davutoğlu gündeme getirmişti
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dün yaptığı açıklamada aynı konuyu gündeme getirmişti.
 
Davutoğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde bu çapta bir çatışma olup da bir barış gücü ya da çatışmaları durduracak BM mevcudiyetinin olmadığı başka bir ülke yoktur. Cenevre'de bir anlaşma sağlanması halinde bunun denetimi ve gözetimi için alana BM mevcudiyeti girmeli" demişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir