Suriye Türkiye'yi yutabilir

Guardian Suriye-Türkiye gerginliğine ilişkin; "Suriye, bir bataklıktır. Türkiye'yi yutabilir" yorumlarını sayfalarına taşırken Financial Times, tezkereye dikkat çekerek Erdoğan'ın zor durumda kalabileceğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA  Türkiye'nin Suriye konusunda "ulusal onur ile ulusal çıkar arasında sıkıştığı", Suriye'nin Türkiye için "tehlikeli bir bataklık", "potansiyel bir Vietnam" olduğu yorumları yapılıyor. Guardian'da "Suriye, Türkiye için potansiyel bir Vietnam'dır, bir bataklıktır" yorumları yapılırken, Financial Times da Türkiye-Suriye gerginliği konusunda Suriye tarafından Türk topraklarına atılan top mermilerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "ikilem" yarattığı öne sürüldü.
 
İngiliz Guardian gazetesinin Ortadoğu Editörü Ian Black imzası ile yayımladığı bir analizde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Suriye Cumhubaşkanı Yardımcısı Faruk El Şara'nın geçici bir hükümete liderlik yapabileceği yönündeki açıklamalarına dikkat çekildi. Black, "Ankara'nın bu çıkışı, önemli bir komşunun, krize ilişkin alarmın yükseldiği dönemde teorik olarak uluslararası destek kazanabilecek siyasi bir geçiş üzerinde düşündüğünü gösteriyor" dedi. 
 
Suriyeli muhalefetin birçok üyesinin El Şara'yı rejime fazla yakın olarak göreceğini belirten Black, öte yandan Türkiye tarafından bir alternatif olarak zikredilmenin, El Şara'yi Esad veya askeri ve güvenlik kurumlarının üst düzey yetkilileri nezdinde sevimli kılmasının beklenmeyeceğini savundu. 
 
Ian Black, analizinde Türk-Suriye sınırında karşılıklı top ateşin devam ettiğini belirtirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarına dikkat çekerek "Türkiye'nin savaşı istemediğini söylediğini ancak tehditlerinin etkin bir caydırma olacağını umduğunu" kaydetti. 
 
Analistlerin değerlendirmelerine yer veren Black, "Analistler, Suriye'yi NATO müttefiklerinin desteğine rağmen Türkiye için tehlikeli bir bataklık olarak görüyorlar" dedi ve ABD'li akademisyen Joshua Landis'in bir televizyon kanalındaki açıklamalarına yer verdi. Buna göre Joshua Landis şu görüşleri dile getirdi: 
 
"Türkiye, ulusal onur ile ulusal çıkarlar arasında sıkıştı. Ulusal onur, Erdoğan'ın sertlik ve kararlılık gösteren ve Suriyelilerin, sınır ötesine yönelik yeni eylemlerden sakınmalarını sağlamak için gözdağı veren biçimde cevap vermesini gerektiriyordu. Diğer yandan, ulusal çıkar, Suriye'nin dışında kalmaktır. Suriye, Türkiye için potansiyel bir Vietnam'dır, bir bataklıktır. Türkiye'yi yutabilir ve Erdoğan'a çok pahalıya mal olabilir." 
 
Türkiye Suriye devriminin karaciğeri
Financial Times gazetesi ise Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı top ateşinin sürdüğünü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise, Suriye'ye asker konuşlandırmak için Parlamentodan izin aldığını belirterek "Ankara, bu yetkileri sadece caydırıcılık olsun diye talep ettiğinde ısrar ederken bazı analistler, caydırıcılıkla tırmanış arasındaki çizgide hareket etmenin, Sayın Erdoğan için zor olabileceğini söylüyor, özellikle Suriye mermileri Türk topraklarını vurmayı sürdürürse" diye yazdı.
 
FT, bir yetkilinin son haftadaki gelişmelerin, uluslararası topluma artık Suriye'deki çatışmaların bölge için yarattığı riski görmezlikten gelmekten vazgeçmesinde "dönüm noktası" oluşturabileceği sözlerine yer verdi. Gazete, ancak Ankara'nın tutumunu "belirleyici" olarak gördüğü ABD'nin şimdiye kadar Erdoğan'ın Suriye'deki bir tampon bölge oluşturma çağrısına direndiğini yazdı. 
 
İngiliz gazetesi, bazı gözlemcilerin uluslararası bir harekat çok uzak bir olasılık olmaya devam ederken isyancılar için Türkiye'nin en iyi dış müdahale umudu olmayı sürdürdüğünü belirtti. 
 
Gazete, Ankara'ya yapılan uluslararası baskıdan kaygı duyduğunu belirttiği Hama muhalif komutanı Abu Tarık'ın "Türkiye, Suriye devriminin karaciğeri gibi. Fonksiyonları bozulup durursa sorunlarımız olur" sözlerini de yansıttı.