Suriye: Türkiye'nin askerlerini çekmesini umuyoruz

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, "Rusya, Türkiye ve İran müzakereleri sonucunda Ankara'nın askerlerini çekmesini umuyoruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi zirvesinde bulunan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Suriye'deki durumla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Sputnik'e konuşan Caferi, Rusya, Türkiye ve İran'dan oluşan üçlü mekanizmanın Ankara'ya askerlerini çekme konusunda nüfuz etmesini umduklarını söyledi. 

"Astana anlaşmalarına göre Türkiye'nin İdlib'deki terör örgütlerini gözetlemek ve denetlemek için hafif silahlı polis göndermesi gerekiyordu" diye devam eden Caferi, ancak Türkiye'nin bunun yerine asker gönderdiğini ve Astana anlaşmalarını ihlal ettiğini öne sürdü.

Caferi'ye ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme planları soruldu. Suriyeli diplomat, Washington'dan bu konuda henüz resmi bilgi almadıklarını belirtti.

Suriyeli diplomata göre Ankara ve Washington, Şam'a karşı saldırgan bir politika izliyor.
Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini savunan Caferi, "Suriye'de çözüm ancak egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine dayanabilir. Uluslararası toplumu, bu iki ülkenin politikalarını kınamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Caferi, Türkiye'nin askerlerini Afrin'den çekmesi gerektiğini de savundu.
Caferi, "Türkiye, birliklerini Afrin'den çekmeli. Bu konuda Türk hükümetine baskı yapılacağını umuyorum. Ankara'nın Afrin'deki eylemleri, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve Bağlantısızlar Hareketi ilkelerini ihlal ediyor" diye konuştu.

Caferi, Şam'ın Golan Tepeleri'nin işgalini asla kabullenmeyeceğini de kaydetti. Suriyeli diplomat, "İsrail, komşu ülkeleri işgal etme suçu nedeniyle cezalandırılmadı. İsrail, Suriye'nin Golan Tepeleri'ni, Filistin'i ve Lübnan'ın bazı bölgelerini işgal etti. Sivillere yönelik suçlar devam ediyor, çeşitli terör yuvaları destekleniyor" ifadelerini kullandı. Caferi, Filistinlilerin kendi geleceklerini tayin etme hakkını desteklediklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir