Suriye'den Türkiye'ye uyarı

Suriye Dışişleri Bakanı, "Biz Türkleri, dost ve komşu biliyoruz. Ama bakış açılarını gözden geçirmelerini istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye ve Suriye'nin 850 kilometreden fazla ortak sınırının olduğunu belirterek, "Biz Türkleri, dost ve komşu biliyoruz. Dost da zor zamanda lazım, ama bakış açılarını gözden geçirmelerini istiyoruz" dedi.

Muallim, düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı. Türkiye'nin Suriye'deki gelişmelerle ilgili yaklaşımı konusundaki sorular üzerine Muallim, "Türkiye ile 850 kilometreden daha uzun sınırımız var. Türkiye bizden etkilenir, biz Türkiye'den etkileniriz. Biz Türkleri, dost ve komşu biliyoruz. Dost da zor zamanda lazım, ama bakış açılarını gözden geçirmelerini istiyoruz" dedi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin, "Suriye'de reform yapılması" yönündeki çağrılarına ilişkin Muallim, "Kimseden ders almıyoruz. Reformlar gerçekleştiği zaman demokrasi konusunda başkalarına ders vereceğiz. Suriye kervanı yürüyor" değerlendirmesini yaptı.

Suriyeli mültecilere geri dön çağrısı

Muallim, Türkiye'ye kaçan Suriyelilere geri dönmeleri çağrısında bulunarak, "Oradaki çadırlar ordu, Cisr Eş Şuğur'a girmeden bir hafta önce kuruldu ve silahlı örgütler insanları oraya gitmeye zorladı. Biz Bakanlar Kurulu olarak onların geri dönmeleri için çağrıda bulunduk. Yıkılan evleri onarmak için ekip oluşturduk. (Suriye) Kızılay Başkanı Türkiye'ye gitti, bu insanlarımızın geri dönmesi konusunda yardımlaşmak üzere. Cumhurbaşkanı da geri dönmeleri için gereken garantileri verdi. Bizim Türklerden ricamız, bunların dönüşü ile ilgili bize yardımcı olsunlar. Biz, onların güvenliğine kefiliz" dedi.

Suriye'ye yönelik uluslararası askeri müdahalenin olmayacağını savunan Muallim, "Deneyimlerime dayanarak söylüyorum, uçuşa yasak bölge ve askeri müdahale söz konusu değil, (Suriye'de) bunu karşılayacak petrol yok ve hiçbir şey bedava değil" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir