Suriye'ye verilen mesaj açık

BM Genel Sekreteri Suriye'ye şiddete son vermesi için kesin mesaj verildiğini, Annan planının uygulanmaması halinde ciddi yaptırımların yolda olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUALA LUMPUR/AMMAN - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Güvenlik Konseyi'nin her türlü şiddete son vermesi ve ülkenin yönetimi ile muhalefet arasında diyalog başlatılması için Suriye'ye açık bir mesaj vermiş olduğunu söyledi. Ban, ziyaret ettiği Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bugün yaptığı konuşmada, "Güvenlik Konseyi açık ve anlaşır ifadelerle her türlü şiddete ve insan hakları ihlallerine son verilmesini istemiştir" dedi.

Konsey Rusya ve Çin'in de dahil olduğu 15 üyesinin tümünün onayıyla dün kabul ettiği bir açıklamada BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan'ın sorunun çözümü için önerdiği planı uygulamaması halinde Suriye'ye karşı ilave önlemler alınacağını belirtti. Plan, ateşkes ve insani yardım kuruluşlarına ülke içinde erişim sağlanmasını öngörüyor.

Açıklamanın kabulü, her ne kadar orijinal metni, Rusya'nın ısrarıyla bir ültimatom izlenimi verecek ifadelerden arındırıldıysa da, dünyanın tüm büyük ülkelerinin Annan planının arkasında durduğunu göstermesi bakımından, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad için ciddi bir diplomatik darbe olarak kabul ediliyor.

Esad, iktidarına karşı bir yıldır süren halk ayaklanmasını askeri güç kullanarak bastırmaya çalışıyor. BM verilerine göre Suriye'deki ayaklanmada şimdiye kadar en az 8,000 kişi öldü. Hükümet güçleri, sadece hafif silahlara sahip isyancıları güçlü oldukları bölgelerden çıkarmak amacıyla son birkaç haftadır yoğun askeri saldırılar sürdürüyor.

(Reuters)

Bu konularda ilginizi çekebilir