Suriye’deki savaşı durdurmak için birlik olunmalı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye’deki cinayet ve savaşı durdurmak için birlik olunması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN- Birleşmiş Milletler'in eski Genel Sekreteri Kofi Annan, İran'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

Eski dünya liderlerinin yer aldığı ve "Küresel İhtiyar Heyeti" olarak da adlandırılan uluslararası bir sivil toplum örgütü olan The Elders grubu, Kofi Annan başkanlığında üç gündür İran'da temaslarını sürdürüyor.

Heyette, The Elders Başkanı Annan’ın yanı sıra eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, emekli Cape Town Başpiskoposu Desmond Tutu ve eski Meksika Devlet Başkanı Ernesto Zedillo da bulunuyor.

İran Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, The Elders heyetini kabul eden Ruhani görüşmede, örgütün kurucusu Nelson Mandela’ya atıfta bulunarak, "Mandela’nın düşünceleri ve izlediği barış yolu dünyada hep kalıcı olacaktır. Bölgesel sorunların altında kültürel ve mali yoksulluk, adaletsizlik, demokrasinin uygulanmaması ve dış güçlerin müdahalesi bulunuyor. Şiddet, radikalizm, milli ve cinsiyet ayrımcılığı, dış müdahalelerle insan haklarının göz ardı edilmesi uluslararası toplumun endişelerini arttırıyor" dedi.

"Suriye’deki savaşı durdurmak için birlik olunmalı" 

Şiddetle mücadele etmek için bunun köklerine inilmesi gerektiğine işaret eden Ruhani’nin görüşmede şunları kaydettiği belirtildi:

"Suriye’deki merhametsizce işlenen cinayetler tüm insanları etkiliyor. Suriye’deki cinayet ve savaşı durdurmak için birlik olunmalı. Bu bağlamda atılacak en önemli adım bazı bölge ülkelerinin terörist grupları desteklemeyi ve silah göndermeyi bırakmalarıdır. Bunun yanında Suriye halkına insani yardımların en kısa sürede gönderilmesi gerekmektedir."

Suriye’deki krizin sonlandırılması için siyasi bir çözüm yolunun bulunmasının önemine işaret eden The Elder Başkanı Annan ise "Suriye’de bir çözüm yolu bulunması için BM ve İran başta olmak üzere Suriye’nin komşularına önemli bir rol düşüyor" dedi.

The Elders heyeti, İran ziyaretleri kapsamında Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile de görüşmüştü.

The Elders, 2007’de eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela tarafından dünya kamuoyunca tanınmış kişilerin bir araya gelmesiyle kurulmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir