Suriyeli sığınmacı 1.5 milyonu aştı

Mülteciler Yüksek Komiserliği, komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının resmi rakamlara göre 1.5 milyonu aştığını ancak gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Dan McNorton, BM Cenevre Merkezi'nde gazetecilere verdiği brifingde, Suriye'deki çatışmaların yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda olan insanlar üzerinde yıkıcı etkiler yaratmaya devam ettiğini ifade etti.

Suriyelilerin ihtiyaçları ile halihazırdaki kaynaklar arasında boşluğun giderek büyüdüğünü vurgulayan McNorton, BMMYK'nın 1 Ocak'tan itibaren bir milyona yakın sığınmacı kaydı yaptığını, Suriyelilerin önemli bir kısmının da kayıt yaptırmaktan çekindiğine değindi.

Son dört ayda sığınmacı sayısının hızlı bir artış gösterdiğine dikkati çeken McNorton, bunun da çatışma bölgelerindeki durumun kötüleştiğine işaret ettiğini belirtti.  

McNorton, BMMYK yardımlarının, yılın başından beri Suriye'nin tümünde, 860 bin kişiye ulaştırıldığını bildirdi.

Lübnan'da her gün 4 bin 200'den fazla Suriyelinin kendilerine başvuru yaptığını söyleyen McNorton, Nisan ayında toplam 90 bin başvuru aldıklarını, bunun da bir önceki yılın aynı ayına göre 10 kat artışı ifade ettiğini kaydetti.

McNorton, 15 Mayıs 2013 itibarıyla, Ürdün'de 473 bin 587, Lübnan'da 470 bin 457, Türkiye'de 347 bin 157, Irak'ta 147 bin 464, Mısır'da 66 bin 922, diğer Kuzey Afrika ülkelerinde 10 bin 52 Suriyelinin sığınma başvurusunda bulunduğunu, toplam sayının 1 milyon 515 bin 639 olduğunu bildirdi.