Suudi Arabistan, Aramco'yu satmayı düşünüyor

Tarihi düşük seviyelerde seyreden petrol fiyatları nedeniyle 98 milyar dolarlık rekor bütçe açığı veren Suudi Arabistan ülkenin en büyük petrol üreticisi Aramco'yu elden çıkarmayı düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com/Ajanslar

Suudi Arabistan, petrol şirketi Aramco'yu satmayı değerlendiriyor.

'5 yılda iflas edebilir'

Dünyanın en büyük petrol ihraç eden ülkesi Suudi Arabistan son 18 aydır yüzde 70 değer kaybeden petrol fiyatlarının etkisiyle 98 milyar dolarlık rekor bütçe açığı verdi. Ülkenin döviz rezervleri adeta eridi. Öyle ki Uluslararası Para Fonu (IMF), Suudi Arabistan'ın kötü gidişe dur dememesi halinde 5 yıl içinde iflas edebileceğini duyurdu. İşte tam bu ortamda Suudi hükümetinden zorluklarla boğuşan ekonomiyi canlandırmak adına bir hamle geldi. 

"Birkaç ay içinde karar vereceğiz"

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens'in yardımcısı Muhammed bid Salman Al Suud yaptığı The Economist'te yaptığı açıklamada devlet petrol şirketi Aramco'nun satılmasının değerlendirilmekte olduğunu söyledi. 
     
Salman al Suud yaptığı açıklamada, "Bu gözden geçirilmekte olan bir konu ve gelecek birkaç ay içinde bir karar vereceğiz. Kişisel olarak ben bu satışın yapılması konusunda istekliyim. Bunun Suudi piyasasının çıkarına olacağına inanıyorum" diye konuştu. 

Apple'ın tahtına oturabilir

Uzmanlar Aramco'nun trilyonlarca dolara satılabileceğini düşünüyor. Satışın gerçekleşmesi halinde Aramco, 543 milyar dolarlık değeriyle dünyanın en değerli şirketi Apple'ın koltuğuna oturabilir.