Suudi Arabistan'dan Lübnan'daki vatandaşlarına 'Geri dönün' talimatı

Suudi Arabistan, Lübnan'daki vatandaşlarına derhal ülkeye dönme talimatı verirken, istifa eden Lübnan Başbakanı Hariri'nin hala Riyad'da bulunması da "Suudi Arabistan'da rehin mi tutuluyor?" sorusunu gündeme getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan, iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle, Lübnan'daki Suudi vatandaşlarına ülkeye dönme talimatı verdi. 

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yayınlanan açıklamada, Lübnan'da yaşayan ya da bu ülkeyi ziyaret eden tüm Suudi vatandaşlarının geri dönmesi çağrısı yer aldı ve Lübnan'la ilgili seyahat uyarısında bulunuldu.

Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Tamer el Sabhan, daha önce Lübnan'da İran'ın müttefiki olan Şii Hizbullah örgütünün hareketleri sebebiyle, "Lübnan'ın kendilerine savaş ilan ettiğini" söylemişti.

Öte yandan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin "ülkesinde can güvenliğinin bulunmadığını" söyleyerek, Riyad'da bulunduğu sırada istifa etmesi de, iki ülke arasında gerilimi artırdı. Suudi Arabistan Kral Selman ile Riyad'da görüşen Hariri, İran ile Lübnan Hizbullah'ını bölgede anlaşmazlık çıkarmakla suçlamıştı.

Suudi Arabistan: Lübnan bize savaş ilan ettiSuudi Arabistan: Lübnan bize savaş ilan etti

Hariri rehin mi tutuluyor?

Hariri'nin Suudi Arabistan'da rehin alındığı iddiaları ise gündemdeki yerini koruyor.

Hariri'nin üyesi olduğu Lübnan'daki Suudi Arabistan yanlısı Gelecek Hareketi, bir açıklama yayınlayarak, istifa kararını tuhaf bulduklarını, Hariri'nin ülkede zorla tutulduğunu düşündüklerini ve eski Başbakan'ın derhal ülkeye dönmesi gerektiğini bildirdi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun da, Hariri'nin istifasını kendisiyle görüşünceye dek kabul etmeyeceğini açıkladı.

Lübnan Başbakanı Hariri istifa ettiLübnan Başbakanı Hariri istifa etti