Tacikistan elektrik ihraç edecek

Tacikistan ve Kırgızistan'da üretilen yıllık toplam 5 milyar kilovat saat elektrik Pakistan ve Hindistan'a ihraç edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tacikistan Parlamentosunun alt kurulu olan Temsilciler Meclisi (Meclisi Nümayendegan), Tacikistan ve Kırgızistan'da üretilen elektriğin Pakistan ve Hindistan'a sevkiyatını öngören CASA-1000 projesinin hayata geçirilmesinde çeşitli uluslararası finans kuruluşlarının kredi sağlamasına ilişkin 6 anlaşmaya onay verdi. 

2016'da inşaatı başlatılacak CASA-1000 projesinin Tacikistan ile ilgili 314 milyon dolarlık kısmının hayata geçirilmesi için Uluslararası Kalkınma Birliği'nin 45 milyon dolarlık hibe yardımı yanı sıra İslam Kalkınma Bankası'nın 70 milyon dolar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın 110 milyon dolar, Avrupa Yatırım Bankası'nın 79 milyon dolarlık kredi kaynakları devreye alınacak ve Tacikistan hükümetinin 15 milyon dolarlık öz kaynak kullanımı öngörülüyor. 

Konuya ilişkin parlamentoda konuşan Maliye Bakan Yardımcısı Cemşid Kerimzade, söz konusu projenin 4 yıllık süreçte tamamlanacağını ve 2020 yılından başlayarak Kırgızistan ve Tacikistan'da üretilen elektriğin Güney Asya ülkelerine sevk edileceğini belirtti. Kerimzade, projenin hayata geçirilmesi ile nisan-ekim döneminde 3 milyar kilovat saati Tacikistan'a ait olmak üzere yıllık toplam 5 milyar kilovat saat elektriğin Pakistan ve Hindistan'a ihraç edilmesinin öngörüldüğünü vurguladı. 

Yaz aylarında hidroelektrik santrallerde üretilen elektriğin CASA-1000 projesi çerçevesinde Güney Asya ülkelerine ihraç edilmesi sonucu Tacikistan'ın yıllık 150 milyon dolar gelir elde etmesi hedefleniyor. 

CASA-1000 projesi Orta Asya'nın en büyük buzullarından beslenen Kırgızistan ve Tacikistan'daki ırmakların fazla suyunun yaz aylarında boşa akmasını önlemeyi ve bu ülkelerde üretilen yıllık 5-6 milyar kilovat saat elektriğin Pakistan ve Hindistan'a ihraç edilmesini amaçlıyor.