Tahıl lobisi açıkladı: İhracat tamamen durdu!
Rusya'nın tarım lobisi açıkladı: Diğer ülkelere tahıl sevkiyatı tamamen durdu, büyük çaplı sözleşmeler ise tehlikede!
Rusya'nın güçlü tarım lobisi olan Tahıl Birliği, ülke içindeki arzı korumak için tahıl ihracatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle diğer ülkelere sevkiyatın tamamen durduğunu ve büyük çaplı sözleşmelerin tehlikede olduğunu bildirdi.
Rusya'nın en büyük tahıl alıcıları arasında Türkiye, İran ve kısıtlamalar karşısında en hassas durumda olan Mısır var.
Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev pazartesi günü "Tahıl ihracatına idari kısıtlamalar getirmenin zamanı geldi" demiş ve ülkenin elindeki tahıl stoklarını muhafaza etmesi gerektiğini ifade etmişti.
Medvedev'in yardımcısı Arkady Dvorkovich de aynı gün, getirilecek ihracat vergisinin 24 saat içinde tamamlanacağını söylemişti.
İhracat kısıtlaması bu ay devreye girdi
Rusya daha sıkı kalite kontrolleri ve demiryolu nakliyatında sınırlanmalar gibi yollarla gayri resmi bir ihracat kısıtlamasını bu ay uygulamaya geçirdi.
Tahıl Birliği Başkanı Arkady Zlochevsky, "Geçen hafta Perşembe gününden beri sözleşmeler uyarınca yola çıkması beklenen bir tek gemi dahi çıkmadı" dedi.
3 milyon ton buğday beklemede
Zlochevsky, ocak ayı sonuna kadar ihraç edilmesi beklenen 3 milyon ton kadar buğdayın beklemede olduğunu söyledi.
Yetkililerin ihraç edilen tahıla ayrıca vergi koymayı da düşündüklerini söyleyen Zlochevsky, nasılsa ihracatı caydırıcı düzeyde olacağı için, verginin tam oranının önem taşımadığını belirtti.
"Bütün yüklemeler durduruldu, tek eksik uygulamanın yasal hale getirilmesi" diyen Zlochevsky'nin açıklamalarının ardından küresel düzeyde vadeli tahıl fiyatları yükseldi.
Rusya 2008 yılında buğday ihracatına vergi getirmiş, 2010 yılındaki kuraklık nedeniyle de resmi bir ihracat yasağı uygulamıştı.
Zlochevsky, Mısır'ın devlet emtia alıcı kurumu olan GASC'ın da Rusya'dan buğday alamayacağını söyledi.
"Elbette kısıtlama GASC'ın alacağı tahıla da uygulanıyor. Nasıl satalım ki?" diyen Zlochevsky ancak hükümetin Mısır için bir istisna yapması halinde bu ülkeye ihracat yapılabileceğini ifade etti.
"Eğer Rus tahılı gelmeyecekse..."
Kahire'de bir işlemci, "Eğer hükümetinin kararıyla Rus tahılı gelmeyecekse, şirketler GASC ile görüşerek kontratların mahrecini değiştirebilirler" dedi.
Bir Avrupalı işlemci de, "Belli ki (Ruslar) satmak istemiyorlar. Artık piyasalar hükümetin somut olarak ne yapacağını görmeyi bekliyor" dedi.
Bu yıl 105 milyon ton tahıl rekoltesi elde eden Rusya'nın, küresel ölçekte dördüncü büyük ihracatçı olması bekleniyor.