Tahran'da öğrenciler, İngiliz Büyükelçiliği'ne girdi

Tahran'da İngiliz Büyükelçiliği'ne giren öğrenciler Elçilik çalışanlarını rehin aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'ın başkenti Tahran'da bir grup öğrencinin İngiliz Büyükelçiliği'ne girdiği bildirildi.

Londra'nın İran'a yönelik yaptırım kararlarını protesto eden göstericiler, büyükelçilik binasındaki İngiliz bayrağını indirerek yerine İran bayrağı çektiler.

Elçiliğin camlarını kıran ve belgeleri pencereden dışarı fırlatan göstericiler, İngiliz ve İsrail bayraklarını yaktılar.

"İngiltere'ye ölüm" sloganları atan göstericilerle polis arasında arbede çıktığı bildirildi.

Devlet televizyonu görüntüleri canlı geçti.

İran'da meclis, iki gün önce İngiltere ile diplomatik ilişkileri maslahatgüzarlık seviyesine düşürmeyi öngören tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmiş ve İngiltere'nin Tahran Büyükelçisini iki hafta içinde sınır dışı etme kararı almıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Saldırı kabul edilemez

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, birkaç gösterici tarafından Tahran'daki Büyükelçiliğe saldırıldığını belirterek, "Uluslararası hukuka göre İran hükümetinin ülkedeki diplomatları ve büyükelçilikleri koruma görevi vardır. Hükümetin, acil bir şekilde hareket ederek olayı kontrol altına almasını, büyükelçiliğimiz ile çalışanlarının güvenliğini sağlamasını bekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

İran parlamentosu, İngiltere ile diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesine karar vermişti.

İngiltere-İran ilişkilerindeki gerginlik, İran'ın nükleer programı dolayısıyla devam ederken, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, geçen hafta ülkesinin İran bankalarıyla tüm bağları kestiğini açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir