Tahrir'deki kalabalık yüzbinleri buldu

Mübarek aleyhinde yapılacak büyük gösteri için Kahire'de bugün 1 milyon kişinin toplanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen muhalif hareketin "1 milyon yürüyor" çağrısı için, Kahire'deki Tahrir Meydanında yüzbinlerce kişi toplandı.

Basın mensupları, Tahrir Meydanındaki kalabalığın sayısının yüzbinleri bulduğunu bildirdiler. Bu arada, muhalif lider Muhammed El Baradei, El Arabiya uydu kanalına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mübarek'e ültimatom vererek, "Hüsnü Mübarek cumaya kadar iktidarı terk etmeli" dedi.

Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradei, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terk etmeli" dedi. İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'e konuşan El Baradei, kalıcı barışın diktatörlerle değil, demokrasiyle sağlanabileceğini kaydetti.

"Mübarek'in gideceği konusunda ikna oldum" diyen El Baradei, "Mısır ordusunun halkın yanında yer alacağına inandığını, ordunun kendi halkını vuracağını düşünmediğini" ifade etti.

El Baradei, geçiş sürecinde cumhurbaşkanlığı koltuğunu düşünüp düşünmediği sorusuna da "Tüm insanlar, onlar için yapabileceğim birşeyler olduğu konusunda mutabık kalırlarsa, bunu onlar için yaparım" yanıtını verdi.

Müslüman kardeşler: Mübarek çekilmeli

Mısır'da Müslüman Kardeşler, muhalif grupların oluşturduğu koalisyonun Mısır hükümetine, demokrasiye geçiş konusundaki görüşmelere sadece Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in çekilmesi halinde başlayacaklarını söylediklerini bildirdi.

Müslüman Kardeşler grubunun üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Bizim öncelikli isteğimiz Mübarek'in gitmesi. Sadece bunun ardından ordu teşkilatıyla huzurlu bir iktidar değişiminin detayları konusunda diyalog başlatabiliriz" dedi.

BM, Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmalarda, 72'si  cezaevlerinde çıkan olaylarda olmak üzere en az 219 kişinin öldüğünü bildirdi.

Tunus'taki insan hakları heyetinin başkanı Bacre Waly Ndiaye, düzenlediği basın toplantısında, 17 Aralıkta başlayan protestolar sırasında 510 kişinin de yaralandığını söyledi.

Basında Hüsnü Mübarek'in yarı İngiliz eşi Suzanne'ın İngiltere'ye geldiği iddia ediliyor. Mısır'da 50 insan hakları örgütü yayınladığı ortak bildiriyle, en az 125 kişinin öldüğü ülkenin kan gölüne dönmemesi için, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidardan çekilmeye davet etti. 

Ordu güç kullanmayacak

Devlet televizyonundaki haberde, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de 'bir milyon adam yürüyüşü' arifesinde ordunun göstericelere karşı güç kullanmayacağı yönünde güvence verdiği belirtildi. Haberde, ordunun Mısır halkının taleplerini ''meşru'' gördüğü de ifade edildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, Mısır'daki olaylar dolayısıyla bin 969 vatandaşı Türkiye'ye getirdiği bildirildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, bugün 09.45 itibarıyla gönderilen özel uçak sayısının 7, dönen uçak sayısının 6, tarifeli uçak sayısının 4, özel uçakla getirilen vatandaş sayısının bin 303, tarifeli uçaklarla Kahire ve İskenderiye'den getirilenlerin sayısının da 666 olduğunu kaydetti.

Mısır'a, 289 yolcu kapasiteli bir uçak daha gönderilecek ve uçak önce Şarm El Şeyh ardından da Hurgada şehirlerindeki vatandaşları alarak Türkiye'ye dönecek. Yetkililer, geri kalan Türk vatandaşlarının da yarın, başkent Kahire'den kalkacak bir uçakla İstanbul'a gönderileceğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir