Talat doğrudan ticarete destek arıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün en erken zamanda onaylanması için AB yetkilileri ile görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün en erken zamanda onaylanması için üst düzeyde girişim başlattı. Talat, bu çerçevede üst düzey Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle telefonda görüştü.  

KKTC Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Talat, Nisan ayında görüşülmesine başlanacak Doğrudan Ticaret Tüzüğü;ne destek talebi çerçevesinde bugün, AB Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Avrupa Komisyonu BaşkanıJose Manuel Barroso, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Libor Roucek ve Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Talat, görüşmelerinde, AB'nin Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılması kararının daha fazla gecikmeden hayata geçirilmesi için, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün bir an önce onaylanmasının önemini vurguladı.

Tüzük 2004'te hazırlanmııştı

Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Annan Planı referandumunun ardından, 26 Nisan 2004'te  Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanmış, Avrupa Birliği Konseyi'nin onayına sunulmuştu.

AB Komisyonu, tüzük önerisini geri çekmeyip, bugün konunun AP tarafından yeniden ele alınmasına, ileri götürülmesine imkan sağlamış oldu.

Avrupa Parlamentosu'nun dikkatine getirilen Doğrudan Ticaret Tüzüğü, ortak karar alma prosedürüne uygun olarak görüşülmesi için uluslararası ticaretle ilgili komitesi Uluslararası Ticaret Komitesi'ne iletildi. Komitenin yapacağı çalışmanın ardından Tüzüğün, onaylanmak üzere Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu;na sevk edilmesi ve Avrupa Parlamentosu'nda onayın ardından ise AB Konseyi'nde oylanması bekleniyor.