Talat-Hristofyas görüşmesi sona erdi

Güç paylaşımı konusunda ilerleme sağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhubaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında dün 7. kez yaptığı görüşme sona erdi.

Liderler görüşmede önce 45 dakika başbaşa görüştükten sonra heyetlerarası görüşmeye geçtiler.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Lefkoşa ara bölgede 2.5 saat süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "güç paylaşımı konusunda ilerleme sağlandığını" bildirdi.

Bugünkü görüşmede "yönetim ve güç paylaşımı" ana başlığı altındaki "yasama" konusunun görüşüldüğünü ve bu konunun görüşülmesine perşembe günü devam edileceğini belirten Downer, "Güç paylaşımı konusunda ilerleme sağlanmıştır" dedi.

"Müzakerelerin zaman alacağını ve görüşmelerin zorlu olacağını" ifade eden Downer, liderlerin anlaştıkları ve anlaşamadıkları konular olduğunu, bunlarla ilgili yorum yapamayacağını söyledi.

Downer, bir soru üzerine "yönetim ve güç paylaşımı" başlığının önemli bir konu olduğunu ve görüşülmesinin uzun sürmesinin normal olduğunu ifade ederek, bu konunun birçok alt başlığı bulunduğunu, liderlerin bunların kimilerinde anlaştıklarını, kimilerinde anlaşamadıklarını, liderlerin temsilcilerinin bu konuları gözden geçirdiklerini kaydetti.

Downer, liderlerin temsilcilerinin, federal hükümetin yetkileri konusunda, yürütmenin rolünü görüştüğünü ve bu konuda ilerleme sağlandığını anlattı.

Bir soru üzerine, BM'nin görevinin görüşmelere evsahipliği ve arabuluculuk yapmak olduğunu ifade eden Downer, görevlerinin yardım etmek olduğunu, bunun da dengeli bir duruş olduğunu bildirdi.

Liderler, 13 Kasım Perşembe günü saat 09.30'da yeniden görüşecek.

Bu arada liderler, görüşme sonunda dışarıda araçlarını beklerken havanın da kararmış olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Talat'ın, Hristofyas'ın aracına yönelmesi esprilere neden oldu.