Talat ve Hristofyas 29. kez bir arada
Liderler, müzakerelerdeki 6 ana başlıktan biri olan "ekonomi" üzerindeki görüşmeyi sürdürecek
LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan doğrudan müzakereler çerçevesinde bugün Lefkoşa ara bölgede 29. kez bir araya geldi.
Liderler, müzakerelerdeki 6 ana başlıktan biri olan "ekonomi" üzerindeki görüşmeyi sürdürecek.
Liderler arasında baş başa başlayan görüşme daha sonra, liderlerin heyetleri ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in katılımıyla sürecek.
Görüşmeye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye Brook Zerihoun, New York'da olması nedeniyle katılmıyor.
Downer, hafta başında Ankara ve Atina'da, müzakerelerde gelinen aşamayla ilgili resmi temaslarda bulundu.
Liderlerin 14 Mayısta yaptıkları görüşmede aldıkları karar uyarınca liderlerin temsilcileri Özdil Nami ve Yorgos Yakovu, hafta içinde bir araya gelerek, ekonomi başlığıyla ilgili teknik konuları görüşmeyi sürdürdü.
Temsilcilerin, bugün, görüşmelere daha hızlı ve daha faydalı bir şekilde devam edilebilmesi için, liderlere, bugüne kadar ekonomi konularında yapılan görüşmelerin sonuçlarını sunmaları bekleniyor.
4. başlık görüşülüyor
Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylül 2008'de başlayan müzakerelerde taraflar, Kıbrıs sorununu 6 ana başlığa ayırdı.
İlk ele alınan başlık, Kıbrıs sorununun çıkış nedeni olarak da gösterilen "yönetim ve güç paylaşımı" oldu. Taraflar bu başlık üzerinde yaklaşık 4.5 ay süren ve Hristofyas'ın sık yurt dışı ziyaretleri nedeniyle de verimliliği tartışılan müzakerelerde, yakınlaştıkları ve farklı oldukları alanları tespit etti.
İkinci başlık olarak, "çözümü en zor başlık" olarak nitelenen "mülkiyet" konusunu ele alan taraflar, sorunu tespit etmekle birlikte bu başlıkta ilerleme sağlayamadı.
Üçüncü olarak "AB ile ilişkiler" konusuna geçen taraflar, görüş farklılıklarıyla birlikte ciddi yakınlaşmalar da sağladı.
Halen "ekonomi" başlığını ele alan taraflar, gelecek günlerde, "toprak" ile "güvenlik ve garantiler" başlıklarının müzakeresine geçecek. "Güvenlik ve garantiler" de en zor konulardan biri olarak niteleniyor.
Kıbrıs Türk tarafı, 6 başlık üzerindeki ilk görüşmelerin haziran ayı ortalarına kadar tamamlanmasını, temmuz sonu ağustos başına kadar da ikinci gözden geçirmenin yapılmasını, eylül ayından itibaren de, al-verin de olacağı sonuç getirici yoğun müzakere safhasına geçmeyi hedefliyor.
Kıbrıs Türk tarafı, al-ver sürecinin ardından varılabilecek ortak anlaşma metninin yıl sonu veya 2010 yılı başı gibi referanduma sunulmasını da planlıyor.