Talat ve Hristofyas haftaya toprak konuşunu görüşecek

İki lider 11 Haziran'da yeniden bir araya gelerek 32. kez görüşecekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs'ta bir anlaşma metnine liderlerin karar vereceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Lefkoşa ara bölge yaptığı görüşme sona erdi. 11 Haziranda yeniden bir araya gelecek olan liderler, "toprak" başlığı üzerindeki görüşmelere geçecek.

Liderler, görüşmenin sonunda açıklama yapmadan bölgeden ayrıldı.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, yaptığı açıklamada, liderlerin "Ekonomi" başlığı ile Yeşilırmak kapısının açılması konusunu ele aldığını belirtti.

Downer, liderlerin 11 Haziran Perşembe günü yeniden bir araya gelerek "toprak" başlığına geçeceğini, ancak daha önce "ekonomi" ve Yeşilırmak konularını yeniden ele alacağını söyledi.

Downer, BM'nin 50 sayfalık çözüm planı hazırladığına dair basında çıkan haberlerle ilgili bir soru üzerine, bir plan hazırlığı içinde olmadıklarını ifade ederek, BM'nin görevinin metin yazmak değil, taraflara yardım etmek olduğunu kaydetti. Downer, anlaşma metnine liderlerin karar vereceğini belirtti.

Garantilerle ilgili bir soru üzerine de Downer, garantilerin BM'yle ilgili olmadığını kaydederek, müzakere sürecinin doğal rayına oturması için çalıştıklarını bildirdi.

Talat: Planı biz paylaşıyoruz, biz hazırlayacağız

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde vardıkları mutabakatlar, ayrılıklar ve farklılıklar dikkate alınarak bir plan hazırlanacağını, ama şu anda gündemde öyle bir şey bulunmadığını ifade ederek, bir plan hazırlamanın kendi görevleri olduğunu söyledi.

Bugünkü görüşmede "ekonomi" ve Yeşilırmak kapısı konularının ele alındığını, gelecek hafta aynı konuları yeniden ele alacaklarını ve "toprak" konusuna geçeceklerini kaydeden Talat, "Yeşilırmak kapısı açılıyor mu" sorusuna karşılık, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Talat, basında çıkan "BM'nin plan hazırlığı içinde olduğu" yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine de "Böyle bir şey yok; planı biz hazırlıyoruz, biz hazırlayacağız daha doğrusu" ifadesini kullandı.

Kıbrıs Türk tarafı olarak BM'nin sürece daha aktif katılmasını istediklerini söyleyen Talat, şöyle devam etti:

"Şu anda BM'nin plan hazırlayacak bir durumu yok diye düşünüyorum. Biz zaten çalışıyoruz, zaten bir sürü mutabakat var. Bu mutabakatları bir araya getirip bir plan şekline sokmak elbette ki mümkündür ve sonuçta bunu biz yapacağız. Ama BM'nin böyle bir girişim yapmasını, uygun koşullarda reddetmiyoruz, öyle bir iddiamız yok tabii ki. Çünkü sonuçta bizim vardığımız mutabakatlar mutabakatlar ve ayrılıklar, farklılıklar dikkate alınarak bir plan hazırlanacaktır. Ama şu anda gündemde öyle bir şey yoktur. Bu görev bizimdir şu an itibarıyla."

Hristofyas: Ekonomide bir miktar görüş birliğine vardık

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhrubaşkanı Mehmet Ali Talat ile sürdürdükleri müzakerelerde, "Ekonomi" başlığında da bir miktar görüş birliğine vardıklarını söyledi.

Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, Talat ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Daha ileri görüş birliğine ulaşabilmek için Yeşilırmak konusunda ve Ekonomi başlığının bazı yönleri üzerinde bizim (liderler) ve danışmanlarımız düzeyinde kısa bir görüş alışverişinde bulunduk. Bir şeyler başardık, bunu söylemem lazım" dedi.

Hristofyas, bir sonraki görüşmede bu konuların yeniden ele alınacağını ve "Toprak" başlığının da görüşülmesine başlanacağını ifade etti.