Talat ve Hristofyas toprak konusunu görüşmek üzere bir araya geldi

İki lider Lefkoşa ara bölgede 32. kez bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan, 11 Eylül 2008'de başlayan kapsamlı müzakerelere devam ediliyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas bu çerçevede Lefkoşa ara bölgede 32. kez bir araya geldi.

Görüşmeye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun ev sahipliği yapıyor. Görüşme, liderler ve temsilcileri Özdil Nami ve Yorgos Yakovu'nun da katılımı ile dörtlü başladı. Liderler ve temsilcileri dörtlü görüşmede, ''Ekonomi'' başlığındaki son değişiklikleri ve Yeşilırmak kapısının açılması konularını ele alıyor.

Taraflar daha sonra ''Toprak'' başlığının görüşülmesine geçecek.

Yeni bir başılığa geçilecek olmasından dolayı liderlenin heyetlerindeki bazı isimler de değişti.

Kıbrıs Türk tarafı, ''Toprak'' konusunda bütünlüklü bir duruş sergileyerek, temel prensipleri masaya koyacak. Bu aşamada haritanın gündeme gelmesi beklenmiyor.

Cumhurbaşkanı Talat, son görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, prensip olarak bir toprak düzenlemesi yapılacağını, ancak görüşmelerin bu aşamasında spekülasyonlara neden olmaması için masaya harita koyup, harita tartışması yapılmayacağını söylemişti.

Kıbrıs Rum basını ise, Güzelyurt'un Rumlara verilmesinin Hristofyas ve Kıbrıs Rum tarafı için ''kırmızı çizgi'' olduğunu belirtti.