Talat yarın müzakerelerde gelinen son noktayla ilgili bilgi verecek

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, basın toplantısında müzakerelerde yakınlaşılan ve farklılık bulunan konuları açıklayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yarın bir basın toplantısı düzenleyerek, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakerelerde gelinen son noktayla ilgili bilgi verecek.

Talat, Lefkoşa'daki Açık Öğretim Fakültesi'nin (AÖF) konferans salonunda düzenleyeceği basın toplantısında, müzakerelerde yakınlaşılan ve farklılık bulunan konuları açıklayacak.

Cumhurbaşkanı Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, dün yaptıkları KKTC seçimleri öncesi planlanmış son görüşmede, müzakerelerdeki yakınlaşma ve farklılıkları kendi toplumlarına açıklama kararı almıştı.

Görüşmenin ardından Talat ve Hristofyas adına ortak açıklamayı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer yapmıştı.

Ortak açıklamanın tam metni

Downer'in okuduğu ortak açıklamanın tam metni şöyle:

"Kıbrıs sorununa mümkün olan en kısa zamanda kapsamlı bir çözüm bulabilmek için ciddi bir çaba yürütmekteyiz. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne Güvenlik Konseyi tarafından kendisine verilmiş olan iyi niyet misyonu ve Kıbrıs sorununa iki tarafça kabul edilecek bir çözüm bulmayı amaçlayan çabaları için minnettar olduğumuzu ifade etmek isteriz.

Bugüne kadar yapmış olduğumuz sayısız görüşme ve Kıbrıs sorununun tüm yönlerine ilişkin yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda, Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB Konuları ve Ekonomi başlıklarında bugüne kadar kaydetmiş olduğumuz önemli ilerleme bizi cesaretlendirmiş olup, kararlı bir tutum izleyerek kapsamlı bir çözüme ulaşacağımıza inanmaktayız.

Müzakerelerin, temel prensip olan ve 'tüm konularda anlaşmaya varılmadan hiç bir konuda anlaşmaya varılmış sayılmaz' anlamına gelen 'bütünlüklü yaklaşım' ilkesi uyarınca sürdürülmekte olduğu gerçeğini vurgulamak isteriz.

Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak çıkarı adına duyduğumuz karşılıklı endişe ve kapsamlı çözüme ulaşmak için sahip olduğumuz iradenin, eş zamanlı ve ayrı ayrı yapılacak olan referandumlar sonucunda her iki tarafça da kabul edilebilir bir çözüm elde edebilmek için Kıbrıs sorununun geriye kalan konularını da etraflı bir şekilde tartışıp, farklılık gösteren pozisyonları kısa zamanda aşacağımıza inanmaktayız.

Müzakereler ile ilgili bilgiler gizlilik ilkesine bağlı kalırken, liderlerin kendi toplumlarına bugüne kadar elde edilen ilerleme ve çözümlenmesi gereken farklılıklara ilişkin olarak bilgi verebilecekleri kaydedilmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir