Taliban, Uruzgan'a girdi

Taliban güçleri Afganistan'ın haşhaş bölgesi Uruzgan'ın merkezine girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taliban güçlerinin, Afganistan'ın en çok haşhaş yetiştirilen bölgesi Uruzgan vilayetinin merkezi olan Tarin Kot kentine girdikleri, vilayet yöneticilerinin ise yakındaki havaalanına kaçtıkları bildiriliyor.

Vilayetin polis müdürü Wais Samim, Taliban miltanlarının çarpışarak polis merkezi ve vilayet binasına birkaç yüz metre yaklaştıklarını, bu arada 70,000 nüfuslu kentte yer yer silahlı çarpışmalar yaşandığını söyledi.

Silahlı saldırının hızı ve bazı bölgelerde yönetimin  dağılması, Taliban'ın geçen yıl yine kısa süren hızlı bir atılımla Kunduz kentini ele geçirmesine benzetiliyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir polis görevlisi, Uruzgan vilayetindeki yetkililerin bir Afgan askeri üssü yakınında bulunan havaalanına çekildiklerini söyledi.

Başkent Kabil'de ise Cumhurbaşkanı Eşref Ghani'nin sözcüsü Şah Hüseyin Murtazavi, gönderilen takviye birliklerin Tarin Kot'a ulaştığını söyledi.

Murtazavi, "Tarin Kot bir terörist sığınağı olmayacak" dedi. Kabil'de bulunan Amerikan askeri komutanlığının sözcüsü,  durumu izlediklerini ancak dünden beri Uruzgan'da koalisyon güçlerinden hiçbir danışman bulunmadığını ve o bölgede herhangi bir Amerikan hava saldırısı görülmediğini söyledi. 

Birleşmiş Milletler verilerine göre Afganistan'ın en önemli  haşhaş alanlarından olan Uruzgan'da haşhaş üretimi, geçen yıl yüzde 22 arttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir